ELS LLIBRES I LES COSES
Opinió12/07/2019

La saviesa és atractiva

Ignasi Aragay
i Ignasi Aragay

La saviesa és atractiva. Caigudes totes les certeses ideològiques i religioses, amb el sentit de justícia extraviat, ¿què ens queda sinó la persona, les persones concretes? Busquem homes i dones especials, vides exemplars en les quals emmirallar-nos. Necessitem referents, miralls. En política, en diuen lideratges. En general, en podem dir saviesa, honestedat... No busquem sants o santes, no busquem perfecció, busquem veritat.

A Un arxipèlag radiant (Ensiola), Pere Antoni Pons ens acosta les vides d’illencs del món de la cultura entès en sentit ampli, del lul·lista Anthony Bonner a la cantant Maria del Mar Bonet; dels escriptors Ponç Pons, Carme Riera, Biel Mesquida i Guillem Frontera (editor també del llibre) a les mestres Pilar Benejam i Fina Salord, del monjo de Montserrat i historiador Josep Massot al filòleg tastaolletes Isidor Marí... i així fins a divuit noms. Dels seus orígens familiars als seus assoliments professionals, cada trajectòria és notable i irrepetible. No hi ha, esclar, una fórmula màgica per assolir la plenitud vital. Potser el missatge subliminal és que tot és possible i tot és tenacitat.

Cargando
No hay anuncios

Plana per les pàgines del llibre, com una mar de fons, la remor constant d’un sentit de pèrdua, com si en part totes aquestes vides hagin estat i siguin una manera de preservar o recuperar quelcom enyorat: la llengua, el paisatge, la memòria... La ràpida transformació que han experimentat Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera de la segona meitat del segle XX ençà a causa del turisme desbocat, sumat al previ daltabaix de la guerra i les quatre dècades de franquisme, d’una manera o altra han marcat l’existència de tots els homenots i les donasses triats per l’autor, el qual veu els seus protagonistes com a “illes radiants enmig d’una mar d’indiferència, conformisme, pusil·lanimitat, grisor, desídia i conformisme”. Pere Antoni Pons pot ser molt vehement. En tot cas, ningú no pot escapar d’un passat i un present tan aclaparadors. Precisament la seva grandesa, la de tots els personatges retratats, ha estat prendre consciència de la situació i donar-hi resposta: escrivint, cantant, estudiant, pintant, ensenyant, construint, pujant a l’escenari, en definitiva, recreant el passat i imaginant un futur millor. El seu èxit personal ha estat indubtable, altra cosa és el resultat col·lectiu.

Donant forma a les seves vides sàvies, precisament Pere Antoni Pons fa una contribució rellevant a la construcció d’un imaginari col·lectiu. La suma, els uns al costat dels altres, és ja per si mateixa un missatge: hi ha cultura, hi ha país, hi ha esperança en aquest “arxipèlag radiant”. Hi ha bellesa, i potser un dia, si la seva gent ho vol, hi haurà justícia poètica per a les Illes.