ELS LLIBRES I LES COSES
Opinió28/10/2017

Recanvis i reparació de testicles: les cartes íntimes de Lampedusa

i
Ignasi Aragay

Giuseppe Tomasi di Lampedusa, l’aristocràtic autor d’ El guepard, novel·la escrita als 60 anys, poc abans de morir, i publicada pòstumament, de jove va ser soldat a la Primera Guerra Mundial i després un estudiant simpatitzant de Mussolini i viatger esnob: entre 1925 i 1932 va recórrer mitja Europa, satisfent entre luxes la seva sensibilitat literària i artística. Les cartes que va escriure en aquell període a amics i familiars conformen el volum Viaje por Europa (Acantilado), una edició a càrrec de Gioacchino Lanza Tomasi i Salvatore Silvano Nigro, en traducció de Juan A. Méndez.

El conjunt conforma un bon autoretrat del futur escriptor, de la seva formació cultural i sentimental, un diletant jove ric atret pel feixisme que es debat entre la frivolitat, la vida intel·lectual i la curiositat universal. Com a principals corresponsals té els seus tres cosins Piccolo, exquisidament excèntrics, cultíssims, poliglotes i ocultistes. Amb ells, Lampedusa, que firma les missives com El Monstre, es deixa anar en un joc literari de tafaneries, confidències i bromes, sovint amb el sexe com a protagonista.

Cargando
No hay anuncios

Per exemple, en la carta del 16 de novembre de 1927, escrita des de Florència quan té 30 anys, es fa passar per propietari d’una empresa especialitzada en recanvis i reparació de testicles! Sí, una mena de Viagra avant la lettre. Detalla tot el catàleg, amb preus inclosos, encapçalat pels collons model Excelsior (12.000 lliures), màxima potència, indicats per a “poetes decadents i músics pizzetians”. El model més barat és el LaMénagère, amb dos anys de garantia i al preu de 2.000 lliures. Fins i tot dona testimonis d’usuaris satisfets, com el que assegura que “n’hi ha prou amb una mica de Sidol per restituir el seu necessari resplendor” o aquell que declara que els Excelsior l’han salvat: “Soc un altre home”.

Londres, on el seu oncle és l’ambaixador d’Itàlia, cosa que li dona accés a cercles exquisits, esdevé la seva ciutat preferida. S’apodera de l’aristocràcia i, per comparació (tot i viure de renda), ell es veu poca cosa: “Som pàl·lides ombres dels verdaders senyors. Som pobres i morirem pobres”. Queda clar que la seva sensibilitat social és nul·la. Quan viatja a l’Alemanya empobrida i marcada per l’ascens del nazisme, sembla que visqui en un món a part: a Berlín el sorprenen els joves homosexuals ben afaitats que s’ofereixen als cafès, la proliferació d’aparells de ràdio, una “grotesca turba de jueus” que acomiaden un paisà... A París hi veu un “bolxevisme latent” que diu que no el preocupa “perquè fins i tot si esclatés la revolució ningú em tocaria ni un pèl ni em robaria ni un cèntim, perquè rere meu hi tinc... Mussolini!” En fi.

Cargando
No hay anuncios

Arreu -Gran Bretanya, Itàlia, França, Suïssa, Àustria...- s’esplaia en el luxe dels hotels, els bons àpats, el cinema (n’és un assidu), les dones, l’art, Shakespeare, Yeats, Dante, Goethe. El seu és l’art de viure bé cultivant l’esperit. I després de set anys donant voltes pel Vell Continent, conclou: “Jo preferiria viure a Londres i morir enlloc”.