Barcelona, capital mundial de la literatura infantil i juvenil
Barcelona“À la ville de... Barcelona!”. No, segurament no va ser així, perquè es va anunciar a Bolonya, així que devia sonar diferent, però la qüestió és que ha guanyat Barcelona. Per si encara no us ha arribat, la ciutat acollirà l’IBBY World Congress l’any 2028. I què és, aquest congrés? Doncs el més important que existeix, a escala mundial, de literatura infantil i juvenil (que s’identifica amb les sigles LIJ). L’IBBY és l’organisme més important del món pel que fa a la LIJ, i celebra un congrés cada dos anys. És quan s’atorga, per exemple, el premi Hans Christian Andersen, conegut popularment com el Nobel de la literatura infantil i juvenil. Després d’un any (i de molta feina prèvia), la secció catalana, l’IBBYCat, el Consell Català del Llibre Infantil i Juvenil, va presentar la seva candidatura per ser-ne la seu el 2028, i va ser escollida per sobre d’Accra (Ghana), Suwon (Corea) i Sharjah (Emirats Àrabs). Durant tres dies i mig, més de 600 persones de gran rellevància seran a la ciutat per parlar de LIJ. Les xifres no són les del Mobile Congress, però, deixant de banda la gens menyspreable part econòmica, jo crec que, com a ciutadans, ens aportarà tant o més.
"És una oportunitat única, una bomba”. M’ho diu Lluís Zendrera, l’equivalent de Pasqual Maragall en aquesta candidatura: és qui la va impulsar, qui hi va creure, i qui va saber convertir aquest objectiu en un esforç col·lectiu. Dies eufòrics per a ell: fa poc, la seva editorial, Joventut (que molts vam començar a conèixer pel Tintín), rebia la medalla d’or al Mèrit Cultural atorgada per l’Ajuntament pels seus 100 anys de trajectòria (Felicitats!). Zendrera deu aprofitar molt bé les hores, perquè també presideix l’IBBYCat i la secció espanyola de l’IBBY, i no pot estar més content amb la decisió. Em deixa molt clar que vol que tota la ciutat s’ompli de LIJ, que aquest no serà un congrés “a porta tancada”, sinó que volen que tota la ciutat el visqui. “Per primera vegada”, m’explica la Marta Roig, secretària tècnica de l’IBBYCat, “els nens i els joves formaran part d’un congrés, els farem participar, dialogar amb les “veus del sector”. La nostra proposta els ha tingut presents des del primer moment”. Això es reflecteix, també, en el lema que han triat: “Llegir és un dret universal”. “Ens serveix per reivindicar el dret que tenen tots els infants que se’ls llegeixi abans de dormir, que hi hagi biblioteques a l’escola que els obrin la porta a la lectura més enllà de la condició social, a accedir a literatura d’alts estàndards de qualitat: amb innovació, amb risc artístic. Reivindiquem el dret a una literatura mirall que ens permeti entendre’ns com a cultura, però també a una literatura finestra que connecti les infàncies de tot el món.” Roig encara podria seguir. Tant el lema com el congrés tindran moltes capes.
El sector està molt il·lusionat, em diuen, i m’agrada saber que serà al centre de les activitats d’aquells dies. Serà fabulós rebre grans editors, autors, il·lustradors o teòrics de fora, però quina oportunitat tan fantàstica tindrem, també, per reivindicar els professionals de casa, un sector que té un talent que no ens l’acabem, i que a vegades no estic segura que valorem prou. La veritat és que m’ha fet molt contenta, la notícia, i crec realment que és important. Potser els taxis no faran vaga, aquells dies, però ja us dic jo que serà un congrés que recordarem.