ARA Llegim
Llegim 04/03/2015

La Vil·la Joana es convertirà en la Casa Verdaguer de la Literatura al 2016

El projecte forma part de la candidatura de Barcelona com a Ciutat de la Literatura de la Xarxa de Ciutats Creatives de la Unesco

Acn
2 min
La 'Vil·la Joana', en obres / ACN

BarcelonaEl projecte 'Vil·la Joana. Casa Verdaguer de la Literatura' convertirà la històrica finca ubicada a Collserola en un espai museístic, centre de recerca i reflexió a l'entorn de la literatura universal i catalana, amb un lloc destacat a la figura de Jacint Verdaguer, que hi va passar els últims dies de la seva vida. Impulsat pel Museu d'Història de Barcelona (Muhba), el projecte pretén mostrar la relació de Barcelona amb la imaginació literària i difondre la figura del poeta. A més, forma part de les propostes que Barcelona formularà davant la Unesco com a candidata a Ciutat de la Literatura de la Xarxa de Ciutats Creatives. Les obres de rehabilitació avancen, i l'espai s'inaugurarà a principis de 2016.

El projecte es proposa mostrar la relació intensa de Barcelona amb la literatura, i fer-ho a través de la figura de Jacint Verdaguer, que l'any 1902 va viure les seves últimes setmanes de vida en aquesta finca. L'edifici té un pòsit patrimonial destacat, i és "síntesi del món rural amb el món urbà", ja que està ubicada a la serra de Collserola, a pocs minuts de Vallvidrera.

Un centre obert amb un ampli programa d'activitats

La Vil·la, que ja havia estat un espai de memòria literària durant molts anys del segle XX, esdevindrà ara un espai museogràfic però ni estarà centrat únicament en Verdaguer ni es limitarà a ser un centre expositiu. En paraules de Jaume Ciurana, aquesta no serà una casa "congelada en el moment en què Verdaguer hi va ser", sinó un centre obert amb un ampli programa d'activitats que, "a través de Verdaguer, expliqui la literatura catalana en el marc de la universal i la potència literària de Barcelona".

A la planta baixa se centraran els continguts literaris en un sentit ampli, amb atenció a la literatura universal però també als clàssics estrangers i del país. La primera planta estarà dedicada a Verdaguer, amb una exposició permanent sobre la seva biografia i obra.

El programa d'activitats serà divers i inclou visites organitzades en temàtiques diverses, visites d'autor, oferta educativa conjunta amb el Centre d'Informació del Parc de Collserola, itineraris per la ciutat vinculats al programa de patrimonis literaris del Muhba; Espai de recerca i estudis amb postgraus, màsters i seminaris programats en col·laboració amb diverses universitats i institucions catalanes; i Programació pública que va des de diàlegs 'Barcelona ciuat literària' i 'Seminari de Literatura i Ciutat', fins a congressos i trobades internacionals.

Vocació de "dinamitzar la lectura"

A més, el centre tindrà una especial atenció a la vessant pedagògica dedicada als escolars, i vinculada a la idea de 'dinamització lectora'. El director del Mhuba ha exposat que no es tracta de fer de l'espai només un lloc de visites escolars sinó "de programació intensament pensada" amb continguts.

La rehabilitació de la finca, actualment en obres, hauria de culminar a finals d'aquest any 2015. Amb uns mesos de temps per instal·lar-hi el contingut museístic, la 'Vil·la Joana. Casa Verdaguer de la Literatura' podria obrir portes el primer trimestre de 2016, segons ha informat Ciurana.

stats