EL NOM, EL MÓN
Llegim 16/11/2013

Teresa

2 min

Teresa és un nom que, a casa nostra, ha mantingut sempre un cert prestigi. Mai no s'ha posat excessivament de moda, fins al punt que ens en puguem cansar, però sempre hi ha hagut nenes, noies i dones que se n'han dit.

És un nom tradicional i senzill, que ha arribat a rebre, per això mateix, una certa pàtina de modernor. No hi ha consens pel que fa a la seva etimologia, però sembla que la versió més respectada és que té l'origen en el nom de l'illa grega de Theràsia, a prop de la turística Santorí. També sembla correcte pensar que el nom d'aquesta illa deriva, a la vegada, del mot theros , que vol dir estiu . Així que Teresa, etimològicament parlant, ens remet a una illa del Mediterrani a l'estiu. Bonic!

Al nostre país i, en general, al sud d'Europa, el nom de Teresa es va fer popular al segle IV, gràcies a una jove barcelonina de família noble que es va casar amb un noi de Bordeus que amb el temps acabaríem coneixent com a sant Paulí de Nola. Teresa era una bona cristiana que va aconseguir convertir el seu marit i, quan la parella va patir la mort del seu únic fill -quan encara era un nadó-, Paulí i Teresa van decidir repartir tots els seus béns i les seves riqueses entre els pobres i viure a partir d'aleshores en l'austeritat i ajudant els altres. Al cap d'un temps, el poble va exigir al bisbe de Barcelona que ordenés sacerdot el jove Paulí. La parella va marxar a Nola, Itàlia, on ell acabaria sent bisbe.

La figura d'aquesta dona discreta la va recuperar, al segle XVI, una monja nascuda a Àvila, que també duia el nom de Teresa. Quan santa Teresa de Jesús va esdevenir una santa molt estimada, moltes famílies van batejar les nenes amb el seu nom. A França hi ha la molt venerada Santa Teresa de Lisieux, a la qual va voler homenatjar la mare Teresa de Calcuta (batejada quan va néixer amb el nom d'Agnes) triant el seu nom. I actualment, si poses "Teresa" al cercador de Google, el protagonisme també és per a una monja, que no és ni la d'Àvila ni la de Lisieux, és la catalana Teresa Forcades.

stats