ARA Llegim
Llegim 11/12/2014

La facturació del sector editorial a Espanya cau un 40% en els últims 5 anys

El president del Gremi d'Editors de Catalunya, Daniel Fernández, demana que es destinin recursos des de les administracions per superar la "tempesta perfecta" que viu el món del llibre

Jordi Nopca
2 min

BarcelonaEl sector del llibre viu una "tempesta perfecta", segons el president del Gremi d'Editors de Catalunya, Daniel Fernández, que l'ha posat en perill. Aquest dijous l'ha resumit així, en el marc de la presentació de la Nit de l'Edició que se celebra anualment: "Hi ha un canvi d'hàbits d'oci important, poc respecte en el camp de l'ensenyament, s'està passant per una crisi econòmica dura i brutal i, finalment, la pirateria –associada al canvi tecnològic i de suport– està passant factura".

Fernández ha donat tres dades que es deriven de l'últim estudi del comerç interior del llibre a Espanya que cada any publica la Federació de Gremis d'Editors d'Espanya:

1. L'any 2009, el sector editorial va facturar 3.109 milions d'euros, xifra que al 2013 era de 2181 milions.

2. Amb el pronòstic d'unes pèrdues estimades del 5-6% per al 2014, el sector hauria patit una caiguda del voltant del 40% en la seva facturació en només cinc anys.

3. Així i tot, la caiguda del llibre prevista per aquest 2014 serà, probablement, "la més petita dels últims cinc anys". Aquesta seria la lectura positiva de les xifres.

Fernández ha avançat que el Gremi d'Editors de Catalunya treballa amb l'Ajuntament de Barcelona per impulsar la candidatura de la capital catalana com a ciutat literària de la UNESCO. Col·laborarà també amb la Generalitat de Catalunya en el proper Pla Integral del Llibre, que s'ha de fer públic al 2015 i que hauria de ser una extensió del Pla Nacional de Lectura que es va presentar a finals del 2011. "La primera reunió amb l'administració serà al gener de l'any que ve –ha dit Fernández–. Alguns dels eixos d'aquest pla haurien de ser les campanyes de promoció de la lectura, l'augment de la dotació de compra per a les biblioteques, l'augment de la presència del llibre a l'ensenyament i l'ajuda a llibreries". Això passa per la destinació de recursos econòmics al sector: "Tothom està d'acord en què s'ha de fomentar la lectura. Estem en un context on es fan molts discursos, però es destinen pocs recursos. Hauríem d'aconseguir que això canviés".

Aquest vespre, a la sala d'actes de la Pedrera, es farà entrega dels premis de la 29a Nit de l'Edició. El Premi Atlàntida 2014 és per a Joan Manuel Serrat, i el Memorial Ferran Lara –que distingeix un nou emprenedor– és per a Jan Martí, editor de Blackie Books. El premi traducció Ángel Crespo ha estat per a Pepa Linares, que es va encarregar de versionar en castellà 'El partisano Johnny', de Beppe Fenoglio, publicada per Sajalín editores. Per últim, el Gremi d'Editors farà un reconeixement especial a tres editorials que celebren el 25è aniversari, Combel, Robinbook i Lynx Promocions.

stats