SANT JORDI 2013
Llegim 18/04/2013

L’obra de Bernat Metge centrarà la Diada de Sant Jordi a l’IEC

El 23 d'abril es farà una lectura pública de 'Lo somni' i s'inaugurarà l'exposició 'Bernat Metge i els clàssics' a la Casa de la Convalescència

Ara
2 min
Detall de la coberta de 'Lo somni'

BarcelonaAmb motiu de la celebració de la Diada de Sant Jordi i de la commemoració dels sis-cents anys de la mort de Bernat Metge, l'Institut d'Estudis Catalans ha programat per al dia 23 d'abril una lectura pública de l'obra 'Lo somni', de Bernat Metge, des de les 12.30 h fins a les 16 h. Salvador Giner, president de l'IEC, obrirà la lectura pública, en la qual participaran una quarantena de persones. Poca estona abans, a les dotze del migdia, s'inaugurarà l'exposició 'Bernat Metge i els clàssics', organitzada per l'Institut d'Estudis Catalans, la Fundació Bernat Metge, la Fundació Lluís Carulla i l'Editorial Barcino.

L'exposició conté documents i materials bibliogràfics que mostren que l'Institut d'Estudis Catalans va ser la primera institució que va crear una col·lecció de clàssics llatins i grecs traduïts al català. Ben aviat es van crear la Fundació Bernat Metge i l'Editorial Barcino, amb la finalitat d'assumir aquesta tasca i la d'editar els clàssics catalans amb estudiosos vinculats a l'Institut d'Estudis Catalans. En aquest any del sisè centenari de la mort de l'escriptor Bernat Metge, es vol fer palès que a l'inici del segle xx es va donar el seu nom a la col·lecció de clàssics grecollatins, i la seva obra Lo somni va ser la primera publicació de la nova col·lecció 'Els nostres clàssics' de l'Editorial Barcino. L'exposició està formada per publicacions impreses, documentació d'arxiu i algunes imatges relatives, especialment, a l'època dels seus inicis. Els materials provenen de l'Arxiu de l'IEC, de la Fundació Lluís Carulla i de la Fundació Bernat Metge. La inauguració serà a càrrec de Salvador Giner, president de l'Institut d'Estudis Catalans; de Francesc Guardans, editor de la Fundació Bernat Metge; de Carles Duarte, director de la Fundació Lluís Carulla / Editorial Barcino, i de Mariàngela Vilallonga, vicepresidenta de l'IEC i comissària de la commemoració del sis-centè aniversari de la mort de Bernat Metge. En el marc dels actes commemoratius, el 9 de maig se celebrarà una jornada acadèmica a l'IEC.

Portes obertes

Com cada any per la Diada de Sant Jordi, l'IEC obrirà les portes de la Casa de Convalescència a partir de les deu del matí i fins a les vuit del vespre. S'hi podrà visitar el pati, el claustre, el jardí Mercè Rodoreda, la Sala Prat de la Riba i la capella. Hi haurà exposició i venda de llibres de l'IEC al pati de l'Institut i a la Rambla (parada 53, entre els carrers de Pintor Fortuny i del Carme).

stats