Literatura
Llegim 12/05/2015

Fragmenta publica un nou volum de Panikkar inèdit en català

'Diàleg intercultural i interreligiós' és un nou volum de l'obra completa de l'autor, que va començar a ser publicada al 2009

Ara
2 min
Raimon Panikkar / I. GALLO

Barcelona'Diàleg intercultural i interreligiós', de Raimon Panikkar, surt per primera vegada en català gràcies a Fragmenta. L'editorial està treballant en la publicació de l''Opera Omnia' Raimon Panikkar, que comptarà amb divuit volums, dels quals 'Diàleg intercultural i interreligiós' en constitueix la segona part del sisè. El volum ha estat coordinat per Xavier Serra Narciso i conté traduccions d'Ignasi Boada, Esteve Serra Arús i Marina Vallès.

Aquest projecte es va iniciar el 2009, un any abans de la mort del filòsof, amb l'edició a cura de Milena Carrara Pavan i del propi Panikkar. De pare indi i hindú i mare catalana i cristiana, el filòsof considerava que la trobada entre les religions i les cultures, avui, és un fet ineludible. "Sovint només descobrim el significat profund del nostre món després d'haver tastat quelcom exòticament diferent", assegurava Panikkar, "considerar-nos, fins i tot col·lectivament, autosuficients implica una certa condemna dels altres. L'obertura és part de l'essència mateixa del diàleg".

Ignasi Moreta, editor de l'obra, apunta que "Panikkar va ser un pioner, una de les primeres veus que va alertar dels perills d'observar el món amb una sola òptica, amb un sol llenguatge". 'Diàleg intercultural i interreligiós' recull les principals intuïcions de Panikkar amb relació a la necessària interfecundació entre cultures i religions diverses i, a més, apareix després de la publicació de la seva biografia, que va ser determinant per a l'articulació del seu pensament, segons Moreta.

Raimon Panikkar (Barcelona 1918 - Tavertet 2010) va ser una de les veus més lúcides del pensament contemporani per les seves aportacions al diàleg intercultural i interreligiós. Doctor en filosofia, en ciències i en teologia, va exercir la docència en diverses universitats d'Europa, de l'Índia i dels Estats Units. La seva obra ha estat estudiada per quaranta tesis doctorals i per cinc congressos internacionals monogràfics.

stats