Premis literaris
Llegim 06/02/2015

Xavier Bosch guanya el premi Ramon Llull 2015

El guardó, que aquest 2015 arriba a la 35a edició, està dotat amb 60.000 euros. La novel·la 'Algú com tu' serà publicada en català, castellà i francès

Jordi Nopca
2 min
Xavier Bosch fotografiat a un hotel de Barcelona. XAVIER BERTRAL

Barcelona'Algú com tu', quarta novel·la de Xavier Bosch, ha estat l'obra guanyadora del premi Ramon Llull 2015, que enguany arriba a la 35a edició dotat amb 60.000 euros. El periodista va reprendre la carrera literària, que havia començat el 1994 amb les narracions de 'Jo, el simolses' (La Magrana, 1994), quan va guanyar el Sant Jordi amb 'Se sabrà tot', l'any 2009. El llibre va ser un gran èxit de vendes –més de 50.000 exemplars– i va presentar als lectors el periodista Dani Santana, que des de llavors ha protagonitzat dues novel·les més, 'Homes d'honor' (2012) i 'Eufòria' (2014), en les quals investiga casos d'actualitat, com ara la corrupció al sector farmacèutic, la presència creixent de la màfia a Catalunya, els negocis bruts per construir un gran casino i l'incendi del Liceu.

A 'Algú com tu', que serà publicada a Planeta el mes de març, abandona l''alter ego' de la trilogia de novel·les. És la crònica de recerca i reconstrucció d'una història d'amor, la de la Paulina Homs i Jean-Pierre Zanardi, a la ciutat de París, a través de records, documents, troballes sobtades i el testimoni de persones que van compartir l'enamorament clandestí de la parella.

Creat l'any 1981 per l'editorial Planeta, el guardó es va convertir en el més ben dotat de les lletres catalanes (90.000 euros) quan l'any 2007 es va signar un conveni de col·laboració amb la Fundació Ramon Llull, formada pels governs andorrà, balear i català, aquest últim, representat a través de l'Institut Ramon Llull. Cinc anys després, amb el conveni no renovat, el premi va perdre 30.000 euros de dotació i va tornar a ser competència exclusiva de Planeta. La novel·la guanyadora continua publicant-se en català, castellà i francès. Entre els guanyadors del premi Ramon Llull hi ha Joan Perucho, Carme Riera, Terenci Moix, Josep Maria Ballarín, Maria de la Pau Janer, Màrius Serra i Vicenç Villatoro. Les tres últimes autores premiades han estat Imma Monsó ('La dona veloç', 2012), Sílvia Soler ('L'estiu que comença, 2013) i Care Santos ('Desig de xocolata', 2014).

stats