Premis literaris
Llegim 14/10/2015

"A cada casa hi ha dos premis Planeta": demà se celebra la 64a edició del guardó literari

La presentació dels premis es converteix en un homenatge a José Manuel Lara

Jordi Nopca
3 min
El jurat dels Premis Planeta amb els originals dels finalistes / CRISTINA CALDERER

BarcelonaLa roda de premsa de presentació dels premis Planeta ha canviat d'escenari -l'hotel Palace pel recinte modernista de l'hospital de Sant Pau i de la Santa Creu-, però ha quedat impregnada de dalt a baix pel record de José Manuel Lara Bosch, mort aquest gener a conseqüència d'un càncer.

El primer a recordar-lo ha estat Josep Creuheras, actual president del grup: "Després de 30 anys al seu costat és un gran buit. En l'aspecte professional va ser un magnífic editor, un lector voraç i molt amic dels autors, amb qui sempre tenia uns minuts per parlar. Com a empresari, tenia una extraordinària capacitat estratègica. Era una bona persona, gran i transparent, sempre se sabia el que pensava: parlava de política -de la independència-, de futbol -i sabies de quin equip era. Era tan gran físicament com bo".

Abans de donar pas als membres del jurat, un dels seus fills, José Manuel, ha volgut dedicar unes paraules al pare, entre llàgrimes: "He nascut i crescut amb el premi Planeta. És la primera vegada que aniré al Planeta sense ell i és un dia molt emotiu per a mi i per la família. Tothom té la seva frase al cap -ha dit abans de recordar-ne una de les més polèmiques-. 'Si Catalunya fos independent, Planeta se n'hauria d'anar a Saragossa, a Madrid o a Cuenca'". Encara que va estar malalt de càncer de pàncrees des del 2011, José Manuel Lara fill va voler recordar el pare com "algú que s'hi va enfrontar amb enteresa, sense perdre el seu caràcter emprenedor ni les forces".

A continuació, cadascun dels integrants del jurat ha volgut dedicar unes paraules al desaparegut Lara Bosch. Rosa Regàs ha destacat que "tenia una ideologia fantàstica i sòlida", Pere Gimferrer ha glossat "la lleialtat humana" del seu amic, Alberto Blecua remarcava que "deia el que pensava, alt i clar", i Fernando Delgado recordava "la seva generositat i sentit de l'humor" abans de dir que "Lara va alimentar la convivència i la tolerància a Espanya sense covardia".

41 milions d'exemplars

"El Planeta demostra com treballem a l'editorial, intentant arribar a la màxima difusió de cada llibre nostre", ha continuat Creuheras abans de recordar que dels 63 premiats anteriors se n'han venut més de 41 milions d'exemplars: "Si fem una divisió ràpida, a cada casa hi ha dos premis Planeta". Creuheras ha parlat també dels "baixos índexs de lectura d'Espanya". En l'última enquesta del CIS s'arriba a la conclusió que "un de cada tres espanyols no ha llegit mai cap llibre" i que "el paper resisteix, nou de cada deu lectors el prefereixen al format electrònic". Per això cal mantenir i estimular el teixit de llibreries, que a Espanya supera els 3.600 establiments. "La pirateria és robatori als autors -ha conclòs el nou president-: és un gran mal que en aquest any acumula 35 milions de descàrregues, que podria representar uns 900 milions de facturació, un percentatge molt alt, tenint en compte que el total de facturació ronda els mil milions".

Pel que fa al premi, Emili Rosales ha destacat que en les 486 novel·les que s'han presentat destaca "la mirada des del present" dels autors, encara que hi hagi llibres de gèneres tan variats com la novel·la històrica, la novel·la negra, el drama o la comèdia. Així, entre els deu finalistes n'hi ha d'ambientats a l'Edimburg de mitjans del segle XIX, d'altres que passen a la València actual -i que indaguen en l'amenaça d'una vella llibreria per part d'especuladors- i fins i tot una intriga relacionada amb el 'Lazarillo de Tormes', un dels anònims més misteriosos de les lletres espanyoles".

Els últims cinc guanyadors del Planeta han estat Jorge Zepeda, Clara Sánchez, Lorenzo Silva, Javier Moro i Eduardo Mendoza.

stats