Novetat editorial
Llegim02/06/2012

El cànon cinematogràfic de Pere Gimferrer obvia Kubrick i Almodóvar

El poeta i assagista reedita una versió ampliada i corregida del llibre 'Cine y literatura' (Austral), amb un apèndix final on tria les 125 pel·lícules imprescindibles

Ara / Efe
i Ara / Efe

Barcelona'Cine y literatura' és l'última edició d'un llibre que Pere Gimferrer va escriure a finals dels anys 70, publicat per primera vegada l'any 1985 i reeditat amb reformes i revisions l'any 1999 i el 2005. L'última versió de l'assaig, que acaba de publicar Austral, conté una gran quantitat de correccions i ampliacions. "El cinema, entès com una forma de narració, neix entre el 1911 i el 1915, una època anterior a Proust i Joyce –diu l'autor–, i des d'aleshores, el tronc de la narració cinematogràfica no s'ha allunyat d'aquell origen, ni tan sols amb l'entrada del cinema digital".

Durant els anys de descoberta de la revista 'Cahier du cinéma' –la dècada dels 60– Gimferrer fins i tot es va plantejar dedicar-se al cinema. Gairebé 50 anys després, l'escriptor cinèfil fa un cànon de 125 pel·lícules imprescindibles. No hi ha cap pel·lícula de Kubrick, Saura, Berlanga ni Almodóvar.