ARA Llegim
Llegim 17/02/2015

Lyona i Enric Pardo posen en comú la seva nostàlgia pels 80 en un llibre de microrelats

'La vida es corta y luego te mueres' té com a icona transversal la pel·lícula 'Retorn al futur', protagonitzada per Michael J. Fox

Europa Press
2 min
Un dels microrelats del llibre de Lyona i Enric Pardo

BarcelonaLa il·lustradora Lyona –Marta Puig– i l'autor i guionista Enric Pardo han combinat la seva nostàlgia pels anys 80 en el seu nou llibre de microrelats il·lustrats 'La vida es corta y luego te mueres' (Penguin Random House). Segons han explicata la nostàlgica Sala Phenomena, es tracta d'un compendi d'uns 120 microrelats que tenen com a comú denominador la sensació que "això s'acaba", per la qual cosa el record d'aquells anys és el protagonista amb una mirada des del present.

Els dos creadors es van conèixer el 1997 a l'Escola Superior de Cinema i Audiovisuals de Catalunya (Escac), per la qual cosa són transversals a aquests contes nombroses referències cinematogràfiques i una "icona": la pel·lícula 'Retorn al futur' i el seu mític protagonista, Michael J.Fox. "Aquesta pel·lícula ho té tot: és cinema dels 80 com el que ja no es fa, té un viatge en el temps; comèdia, i embolic", han comentat els autors, conscients d'un factor generacional en el seu llibre.

Reflexió després de les pèrdues

Per als dos, el 2013 va ser un any de pèrdues familiars importants amb les quals es van adonar que res no és per sempre, per a la qual cosa van decidir recuperar com a paradís la nostàlgia de la seva infància, els 80, i plasmar-la en aquests micro-relats il·lustrats. "Tot això va sembrant un mal humor diari que, si t'ho prens seriosament, no aporta res de positiu", han assegurat, per això han apostat per una lectura optimista i entranyable.

Els relats parlen d'obsessions, amor, sexe i el pas del temps, tot això en clau d'humor i "amb molta tendresa i nostàlgia", han comentat tots dos, que també han inclòs en les seves pàgines referències a la Barcelona actual com a ciutat de les aparences de la mà d'un 'hipster' a l'alçada de les expectatives del seu entorn.

De les 120 peces, una vintena són inèdits, ja que la resta se n'han anat publicant en les xarxes socials, on els dos creadors són molt actius; tot i que també critiquen aquest submón en les seves pàgines: "Les xarxes socials ens fan creure que no estem sols i passa que no tornem a estar junts en una sala de cinema com quan érem petits".

stats