Art
Llegim 20/07/2014

Quaranta artistes argentins interpreten i reivindiquen l'univers de Borges

'El museo de los mundos imaginarios' inclou obres de Xul Solar, Gyula Kosice i la lectura de Mick Jagger d'un text de l'escriptor

Efe
2 min

Mar del PlataAmb éssers fabulosos, escenaris fantàstics i instal·lacions que juguen amb llums i aigua, quaranta argentins evoquen l'irrepetible univers de Jorge Luis Borges a la mostra 'El museo de los mundos imaginarios' que s'ha inaugurat aquesta setmana a Mar del Plata.

L'exposició "ens porta, acompanyats per les paraules de Borges, a la trobada del que no havíem pensat, d'allò increïble", apunta el president de l'Institut Cultural de la província de Buenos Aires, Jorge Telerman.

La invitació a imaginar i explorar es troba especialment en obres interactives com 'Osedax', del col·lectiu Proyecto Biopus, un immens esquelet de balena sobre el qual es recreen amb llums els diminuts organismes invertebrats que s'alimenten dels seus ossos i als quals el públic pot ajudar a moure d'un costat a altre, accelerant amb les seves accions la música i el canvi de colors.

De Mick Jagger a una mascota que es passeja per l'exposició

En homenatge a Borges, els 'Libros de arena' de Mariano Sardón permeten alterar amb les mans textos sobre l'escriptor argentí projectats sobre dunes. Encara que absent en la inauguració, Maria Kodama, vídua de l'autor del 'Libro de los seres imaginarios', ha aportat el vídeo 'Performance', en el qual apareix Mick Jagger recitant l'escriptor, per qui confessa admiració.

Xul Solar, que va ser amic proper de Borges, obre la primera sala, dedicada als universos espirituals i màgics, que engloben tant al laberíntic 'Muro' de Leandro Erlich com als "astroéssers" mutants de Raquel Forner.

La part final de l'exposició prolonga el bestiari sorprenent cap a la llum i l'aigua, amb Gyula Kosice com a gran amfitriona, amb les seves escultures líquides i la 'Ciudad hidroespacial'. La criatura més innocent de l'exposició, una mascota en 3D a camí entre un dinosaure i un cargol batejada 'Pilki Pilki' per Alejandro Gabriel, es projecta en pantalles al llarg de tot el recorregut.

stats