Premis literaris
Llegim 23/02/2012

Jordi Estrada guanya el 12è Premi Amat-Piniella

'Rius paral·lels', publicada a l'Albí, és una ficció lírica sense pretensions estrictament biogràfiques que aconsegueix evocar a cada pàgina l'alè poètic de Màrius Torres

Ara / Acn
2 min
Detall de la coberta de 'Rius paral·lels'

BarcelonaJordi Estrada ha guanyat el 12è Premi Joaquim Amat-Piniella amb la seva primera novel·la, 'Rius paral·lels' (L'Albí, 2010), una ficció lírica entorn de la poesia de Màrius Torres. El premi, que guardona una obra de temàtica social contemporània publicada entre la tardor del 2010 i l'estiu del 2011, consisteix en una escultura obra del manresà Ramon Oms. Per primera vegada en els dotze anys d'història, l'Amat-Piniella, convocat per Òmnium Bages i l'Ajuntament de Manresa, recau en un autor manresà. El jurat del premi ha estat format per Jordi Puntí, Antoni Pladevall, Josep Alert, Montserrat Caus i Joan Vilamala.

Ambientada a finals del 1942 al sanatori antituberculós de Puig d'Olena, 'Rius paral·lels' és una ficció lírica sense pretensions estrictament biogràfiques que aconsegueix evocar a cada pàgina l'alè poètic de Màrius Torres. Un dels malalts del sanatori, en Màrius, un jove metge lleidatà aficionat a la música i la poesia, està a punt de morir. Dos dels seus amics evoquen alguns dels fets que han compartit amb el malalt i parlen sobre la vida i la mort.

Es recreen fragments del quadern de reflexions del seu metge i es mostren les relacions d'amistat, amor i gelosia que s'estableixen entre els principals personatges, especialment entre el Màrius, el doctor Obac i la Mercè, que són els protagonistes d'un peculiar triangle amorós.

'Rius paral·lels' no és una reconstrucció fidel dels últims dies del poeta Màrius Torres, sinó una ficció literària sobre l'amor i la mort, l'amistat i la gelosia. Un relat que parla d'un home que, envoltat de mort, aconsegueix sobreviure en la poesia. És una novel·la sobre la mort, però també sobre l'alegria de viure gràcies a l'amor i l'amistat.

Jordi Estrada i Carbonell (Manresa, 1958) és llicenciat en filologia catalana i italiana. És professor de llengua catalana i literatura a Manresa, on també fa classes d'italià a l'EOI, columnista setmanal al diari 'Regió7' i redactor de la revista 'El Pou de la Gallina'. Ha publicat traduccions de Cesare Pavese, P. V. Tondelli i Luigi Pirandello.

stats