ARA LLEGIM
Llegim 15/02/2012

Jonas Jonasson, l'últim fenomen suec

Arriba a les llibreries L'avi de 100 anys que es va escapar per la finestra, el debut de Jonas Jonasson, escriptor suec que planteja un viatge hilarant pels principals conflictes del segle XX de la mà d'un personatge excèntric i enigmàtic. Tres milions d'exemplars venuts. Trenta-tres traduccions.

Jordi Nopca
1 min
Un fenomen que fa petar de riure

BarcelonaL'avi de 100 anys que es va escapar per la finestra (La Campana/Salamandra, 2012) avança a dos temps: arrenca el dia 2 de maig del 2005, amb la fugida del geriàtric de l'ancià Allan Karlsson, però quan Karlsson està a punt de ser enxampat per un dels pinxos de l'organització mafiosa Never Again, l'acció recula 100 anys, fins al dia del seu naixement. "El nucli del llibre era intentar explicar la història del segle XX amb humor. Volia fer explícit com podem arribar a ser d'estúpids... –explica Karlsson a l''ARA'–. El personatge principal passeja per la Guerra Civil Espanyola, la creació de la bomba atòmica, la Rússia soviètica i el maig del 68 francès, i ho fa com una espècie de guia que mai no s'involucra en un bàndol ni en l'altre". Karlsson és un escèptic de cap a peus: no creu ni en ideologies ni en déus, i cada vegada que topa amb algun president o dictador -i això no passa ni una ni dues vegades- les conseqüències són del tot imprevisibles. Dina paella valenciana amb Franco i s'emborratxa amb Harry S. Truman, participa en una conspiració per acabar amb Winston Churchill, fa una revelació determinant als presidents Charles de Gaulle i Lyndon B. Johnson i quan és rebut per Ióssif Stalin acaba engarjolat després de recitar un poema de Verner von Heidenstam, simpatitzant del nacionalsocialisme i, per tant, enemic de la Rússia soviètica (almenys de la de després del 22 de juny del 1941).

Si vols llegir l'article complet sobre el llibre de l'últim fenomen suec, que ja ha venut tres milions d'exemplars i té trenta-tres traduccions en curs, pots fer-ho a l'ARA LLEGIM.

stats