Literatura
Llegim 02/07/2015

Joan Benesiu i Maylis de Kerangal guanyen els Premis Llibreter 2015

'Gegants de gel', editat per Periscopi, i 'Reparar els vius', publicat per Angle i Anagrama, han estat reconeguts pel gremi aquest dijous. 'Salvatge', d'Emily Hughes –editat a Libros del Zorro Rojo– s'ha emportat el premi al millor Àlbum Il·lustrat

Jordi Nopca
2 min
Joan Benesiu, guanyador del Llibreter en la categoria Literatura Catalana

Barcelona'Gegants de gel', del valencià Joan Benesiu, ha estat beneïda pel Gremi de Llibreters, que aquest dijous li ha entregat el Premi Llibreter 2015 en la categoria de Literatura Catalana. Publicada per Edicions del Periscopi, se n'ha destacat la "universalitat de les històries que s'hi expliquen, l'exploració de la identitat i la frontera, l'estructura innovadora i el viatge als límits personals i col·lectius a través d'un conjunt d'històries ambientades a Ushuaia". L'autor va optar per l'autoedició del llibre, i va ser gràcies a un article de Manuel Baixauli al desaparegut 'Quadern' d'El País que Aniol Rafel va voler publicar-lo a Periscopi. La bona acollida crítica, dels lectors i dels llibreters confirmen el seu bon olfacte d'editor. "Ushuaia és una metàfora del límit –ha advertit l'autor–. És una frontera política però també geogràfica. Em trobo bé escrivint fora del territori valencià: necessitava un poc d'aire en el meu text". Anteriorment, Benesiu havia publicat 'Intercanvi' (Bromera, 2009) amb el seu nom i cognoms reals, Josep Martínez Sanchis.

Maylis de Kerangal ha guanyat el Llibreter en la categoria Altres literatures per 'Reparar els vius' (Angle / Anagrama), novel·la on s'explica el transplantament del cor d'un jove que ha tingut un accident fatal en cotxe. "Vaig voler metabolitzar el dolor que havia sentit després d'una persona propera –ha dit–. És un llibre escrit a repèl de la mort per anar cap a la vida. Volia invertir el gest trist que l'havia originat". De Kerangal ha volgut reconèixer l'excel·lent feina dels seus dos traductors, el que s'ha ocupat de l'edició catalana, Jordi Martín Lloret, i el de la versió castellana, Javier Albiñana.

'Salvatge', d'Emily Hughes –editat a Libros del Zorro Rojo, que enguany celebra el desè aniversari– s'ha emportat el premi al millor Àlbum Il·lustrat. "La idea d'aquest llibre me la va donar el meu pare, que no s'entenia gaire amb la gent del seu voltant –ha explicat la jove autora hawaiana, que viu a Anglaterra des de fa anys–. Els boscos de Hawaii també m'han inspirat molt".

stats