Llegim 25/10/2012

Javier Marías: "Acceptar el premi després d'haver dit que no ho faria seria indecent"

L'escriptor demana que no es vegi la renúncia com un "greuge" i suggereix que els diners vagin a les biblioteques públiques

Ara / Acn
2 min
Javier Marías

MadridL'escriptor Javier Marías ha justificat aquest dijous en roda de premsa la seva renúncia al Premio Nacional de narrativa per la seva obra 'Los enamoramientos', i ho ha fet apel·lant a la necessitat de ser "conseqüent". "Des de fa molts anys no he acceptat cap invitació dels Instituts Cervantes ni del ministeri de Cultura i també he dit en moltes ocasions que en cas que em concedissin algun premi no el podria acceptar", ha afirmat, "i ara que es produeix el cas seria un aprofitat i inconseqüent si me'n desdigués i l'acceptés". Amb tot, ha demanat que no es prengui la seva postura com un "greuge" a ningú. "Tot escriptor agraeix que s'apreciï la seva obra" i "lamento no poder acceptar-lo". Marías ha explicat que la decisió de no acceptar invitacions del ministeri de Cultura ni dels Instituts Cervantes la va prendre el 1995, en un Saló del Llibre de París, quan hi va haver una polèmica per una llista de convidats i va pensar que "no volia veure's involucrat en aquell tipus de comentaris". Hi va assistir, però convidat pel ministeri de Cultura francès.

Segons l'escriptor, posteriorment es va convèncer que tampoc havia d'acceptar cap premi. El del 1998 de la Comunitat de Madrid va ser l'últim de caràcter institucional i després ja va fer públic, de paraula i per escrit, que no tenia intenció de recollir cap altre premi institucional.

Marías vol mantenir la seva "independència"

Aquest dijous, i després de conèixer que li han atorgat el premi, ha pres la decisió de rebutjar el guardó. No ho ha fet, ha afirmat, per posar de manifest un malestar amb l'actual executiu, sinó perquè considera que ha de ser "conseqüent" amb la seva decisió d'allunyar-se de les prevendes de les administracions i de les forces polítiques i mantenir la seva "independència".

"Crec que l'Estat no té perquè donar-me res per exercir la meva professió", ha afirmat abans de suggerir al ministeri de Cultura que destini els 20.000 euros del premi a les biblioteques públiques i recordar que els pressupostos generals de l'Estat d'aquest any retallen de forma substancial aquesta partida.

Marías ha rebutjat el màxim guardó que el ministeri de Cultura atorga als escriptors de narrativa. El Premio Nacional de narrativa està dotat amb 20.000 euros i destaca la que, a criteri del jurat, és la millor obra de narrativa publicada a l'Estat l'any anterior, és a dir, el 2011, en castellà o en qualsevol de les llengües cooficials de l'Estat.

El jurat format per Clara Sánchez, Soledad Gallego-Díaz Fajardo, Fernando Rodríguez Lafuente, Javier Cercas i Marcos Giralt Torrente, li ha concedit per 'Los enamoramientos', una novel·la en què es posa en el paper d'una dona per explicar on es pot arribar en nom de l'amor. Marías sempre havia dit que no acceptaria cap premi estatal.

Javier Marías (Madrid, 1951) ocupa la cadira R de la Reial Acadèmia Espanyola i la seva obra ha estat publicada en més de 30 països i traduïda a 25 idiomes. És llicenciat en filologia anglesa. Ha exercit la docència com a professor de literatura espanyola a la Universitat d'Oxford i el Wellesley College, als Estats Units, a més de ser professor de la Teoria de la Traducció a l'Institut de les Llengües Modernes i Traductors de la Universidad Complutense de Madrid.

stats