Novetat editorial
Llegim 14/10/2014

10 lliçons sobre literatura de Francis Scott Fitzgerald

Alba editorial publica 'Sobre la escritura', recull de frases i cartes de l'autor d''El gran Gatsby' i 'Tendra és la nit'

Jordi Nopca
2 min

Barcelona1. "La meva idea de l'escriptura es pot resumir en una frase: s'ha d'escriure per als joves de la teva generació, per als crítics de la generació següent i per als mestres d'escola de totes les generacions posteriors". (Carta a l'associació de llibreters, 1920)

2. "Escriure bé és com 'nedar sota l'aigua' i aguantar la respiració". ('The crack-up', 1945)

3. "Una novel·la no s'escriu amb la finalitat de construir un gran sistema filosòfic. Hi has provat de compensar la teva inseguretat intel·lectual amb una notable ambició formal". (Carta a John Peale Bishop, 1929)

4. "Un escriptor pot continuar explicant les seves experiències després dels trenta, els quaranta o els cinquanta anys, però als vint-i-cinc ja queden totalment fixats els seus criteris per interpretar i valorar el que li passa". ('The crack-up', 1945)

5. "Schwarz em va mirar com qui es mira un jurat: –Aquí tens un escriptor –va dir–. Ho sap tot i al mateix temps no sap res". ('The last tycoon', 1941)

6. "Confio acabar 'El gran Gatsby' al juny, però ja saps el que passa tot sovint. Encara que trigui deu vegades més, no puc posar-hi el punt final si no he donat el millor de mi mateix, o fins i tot si no m'he superat". (Carta a Max Perkins, 1924)

7. "Els bons relats s'expliquen sols; els dolents, cal escriure'ls". (Carta a Harold Ober, 1925)

8. "Espero que 'Tendra és la nit' tingui un punt de misteri. Per mi, no explicar de què va un llibre fins que l'he acabat és una norma força raonable. Quan en reveles l'argument, sempre et fa l'efecte que se t'escapa de les mans, que ja no et pertany del tot". (Carta a Frances Scott Fitzgerald, 1940)

9. "Agafes com a punt de partida un individu i acabes trobant que has creat un arquetip. Agafes com a punt de partida un arquetip i acabes comprenent que no has creat res". ('In his own time', recopilat el 1971)

10. "D'ara endavant, fes el favor d'enviar-me retalls de diari [...] Prefereixo això que no pas que m'expliquis tot el que una sèrie d'amargats del món literari han dit de mi als seus llibres. Alguns experts m'han atacat, incloent-m'hi jo mateix". (Carta a Frances Scott Fitzgerald, 1940)

stats