Cultura
Llegim 10/12/2014

El llegat de Jordi Rubió i Balaguer, a la Biblioteca de Catalunya

El conjunt de la donació del primer director de la institució inclou la seva biblioteca personal, documentació diversa i un diccionari d'escriptors catalans

Acn
2 min

BarcelonaLa Biblioteca de Catalunya ha rebut aquest dimarts la primera tramesa de documents del llegat bibliogràfic de Jordi Rubió i Balaguer (1887–1982), del qual és dipositària gràcies a la cessió feta pels seus fills. La recepció es farà en tres trams i conté la biblioteca personal de 20.000 volums de qui fou el primer director de la Biblioteca de Catalunya, així com l'arxiu amb documentació personal i professional dels Rubió i un Diccionari d'escriptors catalans. La Biblioteca catalogarà els arxius del llegat i preveu crear un portal web en honor a la figura de Jordi Rubió i Balaguer abans del darrer lliurament del fons. El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha presidit l'acte d'entrega de la primera tramesa.

El conseller de Cultura Ferran Mascarell ha rebut de mans dels fills de Rubió i Balaguer, en un acte a la sala de la Caritat de la Biblioteca de Catalunya, la primera de les trameses que formen la cessió de documents i arxius del bibliotecari.

Un testimoni d'alt nivell de la cultura catalana

El llegat Jordi Rubió i Balaguer constitueix un testimoni valuós i de primera mà de la història de la llengua, la literatura, la cultura i la societat catalanes, des de finals del s. XIX i primer terç del s. XX. El primer director de la Biblioteca de Catalunya va custodiar i enriquir la biblioteca familiar iniciada pel seu avi Joaquim Rubió i Ors (1818-1899) poeta, historiador i dramaturg, i continuada pel seu pare, Antoni Rubió i Lluch (1856-1937), professor, historiador i home de lletres, i ell mateix; així com els arxius personals i professionals de cadascun d'ells.

Va ser el propi Rubió qui va deixar establert al seu testament que el seu llegat quedaria en mans dels fills, amb dret d'ús però amb destí final a la Biblioteca de Catalunya quan ells morissin. Els seus descendents s'han avançat a la voluntat del pare i han cedit en vida aquest llegat.

Els fills han valorat l'adequació de procedir a lliurar a la Biblioteca de Catalunya del Departament de Cultura el llegat, abans del previst en el testament, amb l'objectiu de garantir-ne la preservació en les millors condicions possibles, facilitar-ne l'accés als investigadors i promoure'n la difusió.

Una biblioteca de 20.000 volums i un gran arxiu personal

El llegat de Rubió està format, d'una banda, per la seva biblioteca personal: uns 20.000 volums, molts d'ells amb anotacions manuscrites o fulls de comentaris manuscrits a mode de 'farciment'. De l'altra, hi ha el seu arxiu, dividit en quatre blocs, tres dels quals corresponen a la documentació professional i personal de Rubió i Ors (l'avi), Rubió i Lluch (el pare) i la seva pròpia. El quart bloc és un 'Diccionari d'escriptors catalans'.

El lliurament del conjunt es farà en diversos anys, per petició expressa dels donants. La primera tramesa, formalitzada aquest dimarts, conté uns 5.000 volums i l'arxiu literari de Jordi Rubió i Balaguer (inclòs el 'Diccionari d'escriptors catalans').

L'any 2015 es farà entrega d'uns 5.000 volums més i de l'arxiu de Joaquim Rubió i Ors. El 2016, uns altres 5.000 volums i l'arxiu d'Antoni Rubió i Lluch. I finalment, el 2017, els 5.000 volums restants i a documentació restant de l'arxiu de Jordi Rubió i Balaguer.

stats