Premis literaris
Llegim 06/01/2014

Albert Villaró guanya el 46è premi Josep Pla amb 'Els ambaixadors'

L'autor es pregunta què hauria passat si els Fets d'Octubre de 1934 haguessin tingut un desenllaç diferent i barreja personatges històrics i de ficció en una història d'espionatge

Jordi Nopca
1 min
Albert Villaró ha guanyat el 46è Premi Josep Pla de novel·la per 'Els ambaixadors' / PERE VIRGILI

BarcelonaEl llibre guanyador del 46è premi Josep Pla, dotat amb 6.000 euros és 'Els ambaixadors', d'Albert Villaró. La premissa del llibre va sorgir quan l'autor es va preguntar què hauria passat si els Fets d'Octubre de 1934 haguessin tingut un desenllaç diferent. El 6 d'octubre, el president Lluís Companys proclamava l'Estat Català dins la República Federal Espanyola, i l'anunci acabava hores després amb l'empresonament del Govern i la suspensió de l'Estatut de Núria. La història que proposa Villaró arrenca uns anys més tard, amb un agent que treballa per a la xarxa d'espies catalana. Igual que ha fet en anteriors ocasions, l'escriptor nascut a la Seu d'Urgell al 1964 planteja una història d'espionatge i intriga, però aquesta vegada barreja personatges històrics i ficticis amb voluntat de tenir el lector enganxat a un seguit de peripècies emmarcades en el context geopolític europeu de la dècada dels 40. La segona part transcorre el 1949, en una república catalana independent que s'està recuperant de la invasió alemanya. "Tota la novel·la és com una gran broma perquè està tenyida d'una necessària ironia", ha dit l'autor quan ha recollit el guardó.

Creat l’any 1968, el premi Josep Pla ha anat a parar a les mans d’escriptors com Terenci Moix, Carme Riera, Miquel de Palol, Josep Piera, Jordi Coca, Eva Piquer i Valentí Puig. El guardó té molta presència, i els llibres guanyadors són dels més sol·licitats per Sant Jordi. Ha passat darrerament amb 'Egosurfing', de Llucia Ramis, 'Quan érem feliços', de Rafel Nadal i 'Una família exemplar', de Genís Sinca.

stats