XAVIER CERVANTES

A l’altra ‘guerra de les galàxies’ mana l’humor

Un perruquer que evita Padmé Amidala. La princesa Leia descobrint les habilitats íntimes de R2D2. Darth Vader i el mestre Yoda criticant pel·lícules de Bergman. Luke Skywalker experimentant les possibilitats més prosaiques de la força. I així unes 140 pàgines d’humor galàctic. Això és La guerra del retorno contraataca, el còmic que aplega bona part de les vinyetes que el francès Thierry Vivien publica a Yodablog.

Vivien, que té una àmplia trajectòria com a pintor, fa servir el blog per alliberar un humor minimalista, unes vegades infantil i d’altres més sofisticat, emmarcat en colors plans i línia clara. El que no hi ha és un relat narratiu, sinó acudits independents, sovint d’una o dues vinyetes, tot i que a mesura que avança la lectura van quedant clara la singular i absurda psicologia dels personatges; per exemple, la intel·ligència de Luke justeja, Yoda apunta maneres com a sàtir i Darth Vader té alguna cosa de còmic existencialista.

Evidentment, conèixer la saga creada per Georges Lucas ajuda a desxifrar alguns gags, però no cal ser-ne cap expert per somriure amb l’enginy de Vivien i amb la seva habilitat per fer que la intertextualitat jugui al seu favor.