JORDI NOPCA

El comissari Maigret investiga els Estats Units

Els ciutadans de Tucson, Arizona, fa l'efecte que "viuen a plena llum". Jules Maigret observa que "no hi ha ombres inquietants arrossegant-se per les parets, ni cortines tirades que amaguen els interiors confortables". El comissari menciona també que els cotxes van d'un lloc a l'altre tranquil·lament, habitats per conductors que no fan sonar el clàxon i que s'aturen -en sec- quan el semàfor els ho demana, canviant sobtadament del verd al vermell.

L'ambient relaxat, benestant i alhora tenebrós d'una petita ciutat del sud dels Estats Units és, probablement, el que el lector menys avesat a les intrigues acabarà recordant de Maigret en los dominios del córoner . Simenon la va escriure del 21 al 30 de juliol del 1949, però havia tingut temps d'impregnar-se del paisatge i dels habitants de Tucson. Els dos anys que hi va viure li van permetre transformar el que veia en una escenografia senzilla, però d'una gran efectivitat, que recorre tota la novel·la. En un primer pla hi ha la investigació d'un metge forense que vol determinar si la mort de Bessy Mitchell ha estat un accident o un assassinat. La jove de 17 anys perd la vida atropellada per un tren a la matinada, però les circumstàncies del decés són prou particulars perquè Maigret -que és de viatge i es limita a observar- s'ensumi que alguna en passa: Mitchell havia estat bevent tota la nit acompanyada de cinc militars de l'Air Force, i havia tingut relacions com a mínim amb dos d'ells. Tornant de Nogales a Tucson en cotxe, s'aturen al desert, però les versions dels militars són contradictòries.

Rere la història, el comissari investiga la conducta americana, des de l'addicció a la Coca-cola fins a l'abús d'alcohol. " Have a drink !", li recomana tothom, i Maigret obeeix sense abaixar la guàrdia, descobrint que a l'exèrcit hi van a parar molts joves que anteriorment han delinquit, i que les infidelitats matrimonials són constants, però pautades: només es donen en determinats bars, i l'endemà tothom surt de casa amb la camisa neta i planxada, havent oblidat la nit anterior, preparats per començar de zero.