La memòria familiar de Paco Roca i Nadia Hafid triomfa als Premis de la Crítica ACDCómic
Els crítics trien 'Regreso al Edén' com a millor còmic de l'any i la dibuixant terrassenca com a millor autora emergent
BarcelonaLa memòria familiar ha estat el tema vertebrador de la III edició dels Premis de la Crítica ACDCómic, que ha distingit Regreso al Edén, de Paco Roca (València, 1969), com a millor obra del 2020 i Nadia Hafid (Terrassa, 1990) com a millor autora emergent. A Regreso al Edén, Roca explora la infància i joventut de la seva mare seguint el fil d'una vella fotografia de la família a la platja; El buen padre, primer còmic llarg de Hafid, viatja a la seva infància per reconstruir des del seu punt de vista les tensions familiars i l'impacte de l'abandonament del pare.
“Fa només unes dècades els temes de memòria familiar estaven exclosos del còmic i ara els autors estem aprofitant l'oportunitat de treballar la no-ficció i reflexionar sobre la història familiar o la pròpia vida”, ha comentat Roca sobre la coincidència temàtica durant la roda de premsa dels premis. Per a Hafid, tant la seva obra com la de Roca posen el focus en “històries petites que potser abans es pensava que no mereixien ser explicades, però ens hem anat adonant que és necessari explicar-les perquè són un reflex de la societat i expliquen qui som i cap on anem”.
Els crítics, divulgadors, periodistes i teòrics que integren ACDCómic han destacat de Regreso al Edén la seva “capacitat per abordar tant la memòria familiar com la col·lectiva d'un país de manera crítica i matisada a través d'un complet domini del llenguatge del còmic, que li permet fins i tot dialogar amb la fotografia i construir un relat emotiu i d'abast universal”. Sobre l'obra de Hafid, que a més d'El buen padre acumula fanzins i col·laboracions en publicacions col·lectives, s'ha destacat el seu “grafisme experimental i rupturista, el tractament dels espais que habitem i la reinvenció del gènere autobiogràfic”.
Roca ha remarcat el significat del reconeixement de la crítica en un any en què per culpa de la pandèmia gairebé no ha tingut contacte amb els lectors. “Regreso al Edén és una obra molt especial per a mi perquè la protagonista vindria a ser la meva mare, i un premi així t'ajuda a saber que el que has fet ha arribat a algú –ha explicat el dibuixant valencià–. A més, em fa molta il·lusió que la meva mare, que té 89 anys, pugui veure el recorregut del còmic”. Roca també va dedicar un llibre a la figura del seu pare, La casa, però va ser arran de la seva mort.
El paper de la dona
El buen padre també comparteix amb Regreso al Edén l'interès pel paper de la dona en la societat i els rols estrictes que de vegades li ha tocat interpretar. “És important parlar de per què les dones han sigut educades d'una manera, per què per a elles era tan important la família”, ha dit Hafid, que ha explicat que la protagonista del seu còmic recorda sempre la seva mare, preocupada i tenint cura dels altres. Amb el títol d'El buen padre, ha explicat, volia “jugar” amb la idea de com l'abandonament d'un pare "el pot convertir en un bon pare” perquè “allibera la mare i les filles d'una gran càrrega i permet que connectin entre elles”. La figura del pare, afegeix, serveix al seu còmic per parlar “del paper que té la mare en la família, és un fil entre mare i filla”.
Autors de generacions diferents, Hafid s'ha reconegut admiradora de l'obra de Roca i “especialment d'El invierno del dibujante” i Roca ha elogiat el canvi profund que ha provocat en el còmic dels últims anys l'aparició de noves autores com Hafid i d'altres: “Són aire fresc per al còmic, sobretot les noves autores, que estan aconseguint que el còmic s'obri moltíssim respecte al que era quan jo començava i se t'imposaven uns cànons sobre com havies de dibuixar”.
Roca i Hafid participaran en una presentació pública d'aquesta edició del Premi ACDCómic que es farà virtualment a través del canal YouTube de l'associació de crítics el dimarts 30 de març a les 19 h. A més, ACDCómic farà una publicació amb articles i ressenyes sobre les obres dels premiats que inclourà també ressenyes i perfils dels quatre finalistes al premi a millor autor emergent: Irene Márquez, Don Rogelio J., Andrés Tena i Gabri Molist. En la primera edició del Premi ACDCómic els guanyadors van ser Max i María Medem i l'any següent se'l van repartir Pep Brocal i Aroha Travé.