Literatura
EFE
Madrid

Sánchez Ferlosio: "El capitalisme està destruint el món"

El premi Cervantes Rafael Sánchez Ferlosio aplega els seus assajos breus a 'Campo de retamas', que precedeix la publicació de l'obra en prosa i assagística a Literatura Random House

Rafael Sánchez Ferlosio / WIKIPEDIA Zoom

Després de tota una vida dedicada a l'estudi, al llenguatge i a l'escriptura, Rafael Sánchez Ferlosio no publicava des de fa cinc anys, tot i que no ha deixat d'escriure ni d'observar la realitat i la pèrdua humana. Ara, amb 87 anys, publica 'Campo de retamas", on reuneix les seves reflexions breus, conegudes com a 'pecios'.

El llibre, editat per Literatura Random House, és l'exquisit mos que precedeix la publicació de gairebé tota la seva obra; la reedició de les seves novel·les i la publicació dels seus assajos i articles a finals d'any. "El capitalisme està destruint el món", diu l'autor després d'una pregunta sobre Podem, formació de la qual diu que "tothom té dret a un sou", i afegeix: "Són com nens, el que diuen és de calaix, però impossible. No sé com es pot anar contra el capitalisme tan ferotge que tenim a sobre ", confessa.

El segle XXI i la feminitat
'Campo de retamas' reuneix els seus 'pecios', aforismes, dards i opinions sobre el poder i el substrat ideològic que s'amaga rere estereotips i frases comuns, sobre la guerra, el cinema, les revistes femenines, l'esport, la cultura "com a instrument de control social", el mercat, la sintaxi, Ortega, el llenguatge, Occident o Esperanza Aguirre, entre d'altres mossos.
Tot això per demostrar que l'excés de profunditat no és bo, que "la veritat no es troba sempre dins del pou", com diu en l'epíleg del llibre, on demana que no se'l prengui massa seriosament.

"El que més m'interessa per sobre de tot –recalca– és la publicitat, que s'ha fet la propietària del món. És la protagonista, es cola en totes les parts i és el que més es veu, com en les anomenades revistes femenines. Avui és tot bellesa, moda. La televisió és pura publicitat. És terrible".

"I fins i tot a Veneçuela, un país que no té ni per menjar -continua-, les joves s'operen d'estètica, com mostren les revistes, dones infantilitzades. És una pena. Hem passat del feminisme del segle XX, una paraula que els ha semblar antiga, a la 'feminitat' que és la paraula del segle XXI ". El segle XXI és el segle de la feminitat ", subratlla. "La publicitat també es troba en les novel·les, en el cinema, s'ha quedat en la cultura i la dona llegeix moltes novel·les. L'origen de les novel·la és per a les dones. També el Quixot crec que en part va ser escrit per a les dones", afegeix aquest apassionat de la lingüística, de la seva frases llargues i subordinades, la seva famosa hipotaxi. "Les frases llargues també fracassen, les frases han de ser respiratòries", afegeix.

Contra l'esport i l'optimisme
Sánchez Ferlosio també rebutja frontalment l'esport. "L'apologia d'esport és la reina de les relacions de poder", precisa. En l'apologia de l'esport regna l'afany de superació, l'excel·lència, l'esperit de sacrifici i la cultura de l'esforç, un tòpic molt respectable, però que no m'agrada gens. No m'agrada el sacrifici, al final tot es resumeix a guanyar o perdre, no hi ha alternativa", conclou.

I és que l'escriptor no troba raons per ser optimista. "L'optimisme no té sentit", diu, ho exemplifica amb una paraula en alemany, "Schwarzseher", que explica molt bé el seu ésser: "El que ho veu tot negre".