EL NOM, EL MÓN

Mafalda

Em va alegrar la concessió, aquest any, del premi Príncep d’Astúries de comunicació i humanitats a l’humorista gràfic Quino. Jo també sóc fan del seu humor enginyós i reivindicatiu, dels seus personatges tendres i divertits i, sobretot, de la mirada ingènua però lúcida i irònica d’aquesta nena tan singular que és la Mafalda. La Mafalda és única i el nom sembla expressament fet per a ella. Vaig descobrir que Quino el va sentir, de passada, en una pel·lícula argentina de l’any 1962 titulada Dar la cara, basada en la novel·la homònima de David Viñas. A la cinta hi surt un nadó a dins d’un bressol que es diu així, Mafalda. Diu Quino que el nom li va semblar ple d’alegria i que el va recordar quan va haver de crear una tira còmica, originàriament destinada a promocionar una marca d’electrodomèstics. Però, d’on ve, el nom de Mafalda? Doncs, segons sembla, és d’origen germànic i vol dir “forta en la guerra”. És la variant portuguesa del nom Matilde.

Si us n’adoneu, en els personatges de còmics o literatura infantil, pel que fa als noms, hi ha dos corrents ben diferents. Alguns tenen noms senzills, com Charlie Brown, Tom Sawyer, Peter i Wendy, l’entremaliat Daniel o les nostres tres bessones, l’Anna, la Teresa i l’Helena. Altres creadors han buscat, en canvi, noms originals, fins i tot estrafolaris, com la inoblidable protagonista creada per Astrid Lindgren, Pippi (de nom sencer Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta) Langstrump, en clara oposició als noms clàssics, Tommy i Annika, per als seus amics, més convencionals. També recordo -amb una gran tendresa- els llibres d’Elena Fortún protagonitzats per una nena de nom comú, Celia, però que tenia un germà a qui deien, familiarment, Cuchifritín, i una cosina força estrambòtica anomenada Matonkikí.

I no vull acabar, avui, sense retre homenatge a un personatge infantil de nom original, que fa poc ens ha anunciat la seva jubilació: Ot, el Bruixot. Molts nens a Catalunya li deuen el nom. Els pares devien ser fans del personatge (i no del programa OT, Operación Triunfo, com creuen alguns!) .