ARA
Barcelona

José C. Vales guanya el premi Nadal amb 'Cabaret Biarritz'

La novel·la està protagonitzada per un escriptor que s'instal·la al sud de França als anys 30 per investigar un crim comès un segle abans.

José C. Vales, guanyador del 71è Premi Nadal, recull el guardó /ACN Zoom

L'escriptor, editor i traductor José C. Vales (Zamora, 1965) ha guanyat aquesta nit la 71a edició del premi Nadal, concedit per l'editorial Destino i dotat amb 18.000 euros, per 'Cabaret Biarritz', una novel·la ambientada als anys 30 sobre la investigació de la mort d'una noia que va ser trobada lligada en una de les anelles del port d'aquesta ciutat del sud de França el 1925.

"La idea que inspira tot el que escric és potser simple però és honesta: la vaig treure de d'un conte de Dickens, on l'autor va reunir viatgers, captaires i pelegrins al davant d'una llar de foc i els oferia dues coses:un banquet i una bona història", va dir l'autor després de recollir el premi. Pel que fa els personatges de 'Cabaret Biarritz',  Vales els va definir com "valents" i també va dir d'elles que "aprecien la llibertat amb tot el seu valor" i "gaudeixen de l'amor amb qui volen".

José C. Vales va debutar en el camp de la novel·la el 2013 amb 'El Pensionado de Neuwelke' (Planeta), un homenatge a la literatura del Romanticisme. Pel que fa al seu vessant de traductor, amb més trajectòria, Vales ha signat noves versions d''Orgullo y prejuicio', de Jane Austen; 'Frankenstein', de Mary Wollstonecraft i Percy B. Shelley; i 'La piedra lunar' i 'Armadale', de Wilkie Collins.

'Cabaret Biarritz' està construïda a partir de les entrevistes d'un escriptor de novel·les fulletonesques que s'instal·la a Biarritz per investigar el crim, Georges Miet, a les persones que recorden el cas. Però al marge el misteri, Vales també ha volgut rescatar l'esbojarrament que es vivia a la ciutat en el període d'entreguerres.

El Nadal és el premi literari més antic d’Espanya. Iniciativa de Josep Vergés, mai no ha quedat desert –igual que el Pla–: la seva primera guanyadora va ser Carmen Laforet amb 'Nada'. Des d'aleshores l'han guanyat, entre altres, Miguel Delibes, Rafael Sánchez Ferlosio, Ana María Matute, Rosa Regàs, Lucía Etxebarría, Francisco Casavella i Maruja Torres. L’any passat va ser per a 'La vida era eso', de Carmen Amoraga.