ARA Llegim
EUROPA PRESS
Barcelona

Cinc textos perduts que no han tingut tanta sort com la seqüela de 'Matar un rossinyol'

Els primers manuscrits de Hemingway, les memòries de Lord Byron i els relats amb pseudònim de Mark Twain són alguns dels llibres que no arribaran mai a ser llegits

La seqüela de 'Matar un rossinyol', 'Go set a watchmen' –que sortirà finalment en anglès al juliol–, no és l'únic exemple de llibre perdut al llarg de la història. Alguns, com el de l'escriptora nord-americana Harper Lee, apareixen per art de màgia en una caixa oblidada o en un soterrani perdut; d'altres, com algunes de les obres més importants de l'antiga Grècia o de l'Imperi Romà, només les coneixem perquè han estat mencionades en escrits posteriors.

No només es perden llibres històrics, però; també es perden poemes, novel·les i records d'escriptors contemporanis molt coneguts.

Aquestes són cinc de les desaparicions més sonades:

1. Els primers manuscrits de Hemingway

Abans que publiqués la seva obra de ficció, Ernest Hemingway va ser un periodista que tractava les parts més fosques de la societat. El seu editor als anys 20 va quedar impressionat pel seu estil i li va demanar alguns dels seus escrits. Hemingway va trucar a la dona, que vivia a París, perquè empaquetés tots els seus manuscrits fets a carbonet i se'ls emportés a Suïssa, que era on estava en aquells moments.

Un cop al tren, la dona de Hemingway es va aixecar un moment a beure aigua i quan va tornar la maleta amb tots els documents havia desaparegut. En aquell moment, l'escriptor va tenir un gran disgust pels fets, però temps després es va referir a aquestes obres com a peces "de joventut" que no tenien res a veure amb el seu estil més madur.

2. L'epíleg de 'La resplendor'

Stephen King va escriure un epíleg per a la seva obra mestra de terror que va desaparèixer misteriosament. Explica la llegenda que Stanley Kubrick sabia on era. 'La resplendor', el llibre en què es basa l'adaptació de Kubrick, va ser escrit el 1977 i es va basar en el conte 'La màscara de la Mort Vermella' d'Edgar Allan Poe.

3. Els relats amb pseudònim de Mark Twain

L'escriptor de Florida va escriure molts relats durant els seus viatges a finals del 1860, que es van publicar en diaris i revistes, però gairebé sempre amb pseudònims. La major part d'aquests relats i d'algunes conferències i discursos es van perdre.

4. El discurs contra l'esclavitud d'Abraham Lincoln

El 29 de maig del 1856, a Illinois, un jove Abraham Lincoln va pronunciar un discurs tan ardent que, segons es comenta, els periodistes es van oblidar de prendre notes. Una altra teoria és que el discurs contra l'esclavitud era tan 'radical' que es van perdre els documents deliberadament.

5. Les memòries de Lord Byron

El poeta anglès es va morir el 19 d'abril del 1824 i, pel que sembla, els seus executors van destruir les seves memòries un mes després per protegir la seva reputació. Els dos volums que contenien la vida i pensaments de l'escriptor romàntic van ser cremats en una xemeneia perquè contenien narracions d'aventures amoroses amb tots dos sexes i fins i tot algun intent d'incest.