EL NOM, EL MÓN

Frederic

Frederic és un nom amb personalitat. És un nom contundent, original, que fa destacar el cognom que hi posis al darrere. D'altra banda, la majoria dels Frederics famosos són persones que van excel·lir en el seu camp, models a seguir, personatges que han aportat prestigi al nom propi. Recordem-ne uns quants: el dramaturg català Frederic Soler, conegut amb el sobrenom de Pitarra, els músics Chopin i Mompou, l'escultor Marès, l'escriptor occità Mistral, el cineasta italià Fellini. I a Espanya, quan es fa referència a Federico, així, sense cognom, tothom pensa en el poeta García Lorca, símbol de tot el que va morir el 1936.

Amb tants bons antecedents, i amb la sonoritat del nom de Frederic, com és que no s'ha recuperat, de la mateixa manera que hem anat a buscar noms antics fins a fer-los moderns? Tinc una teoria. Frederic és un nom llarg i és més que probable que un nen que se'n digui, en el moment que comenci a anar a escola, sigui rebatejat pels seus companys amb un diminutiu. És la xacra que han de suportar els noms llargs: l'Adriana és l'Adri, en Daniel és en Dani i la Meritxell és la Meri o la Txell. T'agradi o no t'agradi. En el cas de Frederic, sembla que només hi hagi la possibilitat d'escurçar el nom amb la forma anglosaxona de Freddy o la forma castellana de Fede. En català, l'únic diminutiu possible de Frederic és Fric.

Fa unes dècades, Fric hauria pogut ser una opció. És curt i divertit. Però des de fa uns anys, Fric ens fa pensar a tots en la paraula anglesa freak , que fem servir com a sinònim de persona estranya o fanàtica. Ningú vol que el seu fill sigui un freak . Potser, amb els anys, ho acabarà sent, però és lògic que no vulguem marcar-lo d'entrada amb aquest nom. Així que el valent que triï el nom de Frederic per al seu fill ha d'assumir que li caldrà mantenir una batalla constant contra les temptatives de diminutiu. A canvi, heu de saber que estaríeu batejant el noi amb un nom que vol dir "aquell que governa per la pau", que no és mala cosa. Deriva dels termes alemanys fried , "pau", i rik , "que té el poder".