11/03/2022

Les veritables apostes de Sant Jordi

2 min
Sant Jordi

Barcelona"Hem de quedar per sopar, eh!"

"Sí, però després de Sant Jordi!"

"Dona, això no cal ni dir-ho!"

Conversa sentida aquesta setmana en una presentació a llibreters de les novetats d’un gran grup editorial de cara a Sant Jordi. Em va fer gràcia, perquè vaig pensar que segur que és un comentari recurrent, aquests dies, entre la gent del sector del llibre. Fa setmanes que els que en formem part d’alguna manera anem de bòlit, diem que estem cansats, i aviat ho canviarem per “agobiats”: és el dia de la marmota en versió literària i sense el Bill Murray. Això sí, també tenim final feliç: a l’horitzó, un dels dies més bonics de l’any. 

Després de la conversa de l’inici, sento un comentari ràpid de l’Èric del Arco, de la llibreria Documenta: “A veure com van les apostes!” Aposta és un terme molt relacionat amb Sant Jordi, però m’ha cridat l’atenció com ho ha dit i li demano que me’n parli una mica. Es refereix a les tries que fan els llibreters de cara a Sant Jordi, de les comandes de llibres. “Només hi haurà un títol, com a molt dos, del qual vendrem cinquanta exemplars o més. Quin serà? És el que estic intentant valorar ara. Igual que pensem de quins llibres fem piles més altes. Hi haurà dos o tres títols que en vendrem vint o vint-i cinc exemplars, i després cinc o sis que seran entre deu i dotze vendes.” La resta, va més amb comptagotes. Ha de triar bé, em diu que la facturació de Sant Jordi equival per a ells a un mes sencer.

L’Olga Federico, de La Impossible, està igual, però insisteix que és molt divertit, com un joc. Ja tenen les comandes gairebé acabades. “No pots comprar-ho tot: no tens ni la capacitat econòmica ni l’espai per fer-ho”. Igual que ella, la Conxita Guixà i la Glòria Rius, de la Laie, m’expliquen que no posen els mateixos llibres a la parada de fora que a la llibreria: la primera està més pensada per passavolants. A dins, la tria més personal, la que respon més a la seva identitat com a llibreria. Celebren que cada cop es faci menys cas a les llistes de més venuts, però em diuen que un llibre recomanat a la tele o a la ràdio el 22 o el 23 pot capgirar les vendes. L’atzar, que tampoc falti. Deú n’hi do. Molta sort a tots els llibreters. Facin joc, rien ne va plus.  

stats