Crítica
Llegim15/10/2016

Jack London I les criatures de l’abisme

Crítica de 'La gente del abismo', de Jack London. Gatopardo. Traducción de Javier Calvo. 290 pàg. / 20,90 €

Joaquim Armengol
i Joaquim Armengol

Ignoro si encara es llegeix el gran John Griffith Chaney (1876-1916), més conegut com a Jack London, aquest meravellós, prolix i vibrant escriptor professional que al llarg de setze anys va escriure una cinquantena de llibres, alguns d’inoblidables, com La crida del bosc, Taló de ferro o Martin Eden.

Cal conèixer una mica la seva biografia per poder parlar de La gente del Abismo. London va ser un home radical que es va fer a si mateix, un militant socialista, un revolucionari preocupat per les injustícies socials i la misèria, molt llegit per la classe obrera. Un autodidacte que es va fer ric amb l’escriptura, que es va formar a les biblioteques públiques i que va haver de deixar els estudis universitaris per falta de diners. La seva peripècia vital és una aventura fascinant plena d’excessos i paradoxes. D’oficis en va fer molts: mariner, enllaunador, peó en una central elèctrica, moliner, contrabandista d’ostres, estibador, granger...; però el més destacat va ser aquest esperit aventurer que el va arrossegar a vagar pels EUA, el Canadà, Alaska, el Japó, la Polinèsia... És d’aquestes moltes experiències -de ser explotat com a obrer, de passar fred i gana, de demanar almoina i ser expulsat de pobles i ciutats per rodamón i malfactor, de ser empresonat i de viatjar pel món- que pren consciència de les pèssimes condicions en què viu la classe obrera, els immigrants, els vagabunds, les dones, els nens, els mariners, etc. D’aquesta vida salvatge, dura i excitant neix l’escriptor d’èxit.

Cargando
No hay anuncios

L’escriptura de Jack London deriva de la seva vida, d’un talent innat, de les ganes de fer diners i d’una extraordinària habilitat per transmutar la vida en literatura. El 1902 es disfressa de mariner amb la intenció de passar unes quantes setmanes a l’East End de Londres, i pot viure d’aquesta manera, i de primera mà, les misèries de la capital d’aquell resplendent Imperi Britànic. El resultat d’aquesta crònica inenarrable és La gente del Abismo. “Poder veure les coses per mi mateix”: aquesta és la seva intenció. London volia saber com vivia aquella gent, per què vivien en aquell lloc tan infecte i què els motivava a viure. Per això trepitja les cases d’aquelles criatures de l’abisme, dorm al carrer, als albergs públics i als hotels per a pobres, menja i beu a les tavernes, respira durant setmanes l’aire viciat i copsa tota mena de drames personals.

Vides destrossades

Cargando
No hay anuncios

El relat és esfereïdor, vivíssim, perquè London es converteix en un investigador social que mostra la tragèdia des de dins, la viu i la pateix com molts; però la comprèn, l’explica i n’assenyala les causes com ningú. Il·lustra com l’atzar, l’infortuni i l’imprevist destrossen la vida de la gent. Fins i tot exposa les estadístiques de mortaldat de l’època, que són esborronadores. I tota aquesta degradació humana l’encara a la fastuosa coronació del rei Eduard VII; mentre ressonen les eixordadores trompetes reials pels carrers curulls de banderoles, visques i gent, a l’East End hi gemeguen els famèlics moribunds. Hi ha molta humanitat en la mirada de London, ell que advocava per la formació de les classes treballadores, per la justícia i la dignitat, per una societat on tots els seus ciutadans tinguessin assegurada una vida noble i decent; per això les seves paraules denuncien la societat hipòcrita que condemna i explota els pobres que ella mateixa crea i perpetua.

L’escriptor va viure només 40 anys. Una nit de novembre del 1916 va decidir prendre una dosi letal de morfina i d’atropina. Potser havia descobert que res frustra tant l’home com l’èxit. Qui es pot resistir a Jack London?