ARA Llegim
Llegim10/09/2012

Mèxic inaugura la biblioteca catalana més important de l'Amèrica Llatina

El fons inicial de la biblioteca Josep Maria Murià i Romaní és de gairebé 10.000 títols i es troba a la cinquena planta del gran edifici de la Biblioteca Pública de l'Estat de Jalisco, a Guadalajara

Ara
i Ara

BarcelonaLa ciutat mexicana de Guadalajara compta des del passat 29 d'agost del 2012 amb una biblioteca de llibres en català que serà, en pocs mesos, la més important de tota l'Amèrica Llatina, la Biblioteca Catalana Josep Maria Murià i Romaní.

Aquest fons de gairebé 10.000 títols, que porta el nom de l'intel·lectual català exiliat Josep Maria Murià i Romaní (Barcelona, 1907 – Guadalajara, 1999), ja és obert al públic i va ser inaugurat en un acte solemne amb personalitats de la vida cultural mexicana i catalana, entre els quals hi havia el polític Josep-Lluís Carod-Rovira, la cantant Núria Feliu o l'editor Lluís Pagès, a més del rector de la Universitat de Guadalajara o l'historiador mexicà José María Murià Rouret, fill de Josep Maria Murià i Romaní, de l'Instituto Nacional de Antropología e Historia.

Cargando
No hay anuncios

La Biblioteca Catalana Josep Maria Murià i Romaní es troba a la cinquena planta del gran edifici de la Juan José Arreola, la Biblioteca Pública de l'Estat de Jalisco. Els volums que la formen procedeixen de diverses donacions inicials, especialment de la família Murià, de l'editor Lluís Pagès i d'altres personalitats i institucions americanes i catalanes. L'obertura de la biblioteca ha provocat un corrent immediat de noves donacions de llibres aquesta mateixa setmana, ha declarat José María Murià i Rouret.

Una nova associació catalanista

Cargando
No hay anuncios

El dia 31 d'agost va tenir lloc a les dependències del Colegio de Jalisco l'assemblea constitutiva de l'Associació de Catalanistes d'Amèrica Llatina (ACAL). De la reunió en va sortir la nova presidenta de l'Associació, Montserrat Galí, de la Universitat Autònoma de Puebla (Mèxic). L'ACAL aplega, en una voluntat d'obertura a tots els sectors, desenes d'experts catalans i americans amb el repte comú d'aprofundir i donar a conèixer les col·laboracions que en tots els camps ha produït la relació entre Catalunya i l'Amèrica Llatina, tant abans com després de l'exili de l'any 1939.

La trentena d'intel·lectuals van signar l'anomenat 'Document de Jalisco', que estableix el full de ruta dels amics de la nova Biblioteca Catalana Josep Maria Murià i Romaní. Els signants expressen la seva voluntat de treballar, a banda i banda de l'Atlàntic, per mantenir viva la flama de l'esperit de Catalunya tal com van fer a partir del 1939 molts dels homes i dones de Catalunya que es dispersaren per tot el continent americà. Així mateix, fan públic el seu desig de mantenir i augmentar les relacions a favor de la llibertat total de Catalunya amb tota mena d'associacions de cara a fer realitat les plenes aspiracions nacionals d'acord amb allò que lliurement decideixin els ciutadans del nostre poble.