Còmic
Llegim Còmic 21/02/2022

Ana Penyas i Mayte Alvarado triomfen als premis de la crítica de còmic

És la primera vegada que dues autores s'imposen en les dues categories, millor obra i autor emergent

2 min
01. Ana Penyas. 02. Una platja atapeïda al còmic Todo bajo el sol, d’Ana Penyas.

BarcelonaDues autores de còmic han guanyat aquest dilluns els premis de la crítica de còmic que concedeix l'associació ACDCómic. La valenciana Ana Penyas s'ha endut el de millor obra del 2021 per la seva segona obra llarga, la novel·la gràfica Todo bajo el sol (Salamandra Graphic), i l'extremenya Mayte Alvarado, el de millor autora emergent del 2021, l'any en què ha publicat la poètica La isla, que ha publicat Reservoir Books.

Els crítics han destacat de l'obra de Penyas el seu "intel·ligent ús dels recursos del còmic i la combinació de tècniques de dibuix per analitzar, a partir de la implicació emocional dels lectors, un procés tan complex com el de la turistificació i gentrificació de la costa de València". La dibuixant valenciana va debutar el 2017 amb Estamos todas bien (Salamandra Graphic), que va guanyar el Premio Nacional del 2018.

Sobre Alvarado, els crítics de l'ACDCómic han valorat "la seva capacitat evocadora" gràcies a "un dibuix de pòsit poètic i un ús notable del color, que li permet recrear atmosferes oníriques i màgiques que atorga una qualitat única al seu treball". L'autora té una carrera important en el camp de l'autoedició i ha publicat en el seu propi segell obres com E-19 (El Verano del Cohete, 2015).

Normalitzar el triomf femení

Per primera vegada en les quatre edicions dels premis de l'ACDCómic, dues autores han guanyat les dues categories dels premis. En les edicions anteriors, els guanyadors del premi a la millor obra van ser Max (per Rey Carbón), Pep Brocal (per Inframundo) i Paco Roca (per Regreso al Edén); en la categoria de millor autor emergent, les guanyadores van ser María Medem, Aroha Travé i Nadia Hafid.

Tant Alvarado com Penyas han celebrat la coincidència de dues autores en les dues categories i l'actual visibilitat de les dones en el món del còmic. "Hem vingut per quedar-nos", ha afirmat Alvarado. Penyas ha afegit que, tanmateix, espera que el triomf de dues dones en uns premis deixi de ser notícia algun dia. "Tant de bo no ens haguem de sorprendre més perquè uns premis els guanyin només dones, igual que fa uns anys els guanyaven només homes i no passava res".

L'ACDCómic editarà una publicació gratuïta sobre les autores premiades que es distribuirà en llibreries i biblioteques i que comptarà amb una doble portada inèdita de les autores, a més d'entrevistes, ressenyes i perfils dels finalistes d'aquesta edició en la categoria d'autor emergent, que aquest any han sigut Genie Espinosa, Marta Cartu, Paco Sordo i Guillermo Lizarán.

stats