SANT JORDI
Llegim Actualitat 23/04/2019

Surt el sol i esclata Sant Jordi

Castillo, Mejide i Espinosa acumulen llargues cues les primeres hores de Sant Jordi

X. Cervantes, V. Gaillard, S. Marimon, J.Nopca, T.Ribas, L.Serra, X.Serra
7 min
Sant Jordi al migdia

BarcelonaSant Jordi ha començat amb pluja però això no ha aturat ningú. Al migdia ja ha sortit el sol i ha esclatat la festa dels llibres i les roses. A primera hora del matí però les paradetes de roses han sigut previsores i han col·locat tendals i para-sols per no mullar-se, i els llibreters aixopluguen els llibres sota els plàstics. “Quina pena!” –diu una llibretera a la parada de Norma Còmics–. "Estan posant bosses d’escombraries perquè tenen goteres a la carpa". Malgrat tot, els llibreters aguanten estoics i els visitants més matiners han començat a remenar, triar i comprar llibres. "Amb tota la il·lusió del món que ho preparem i ara no lluirà –diu la cap de premsa de Norma Còmics, Josefina Blaya–. Però contra les inclemències no hi podem fer res; en tot cas, diuen que la pluja pararà". Marc Pastor, que viu el seu dotzè Sant Jordi, és el més optimista i diu que la festa triomfarà sobre la pluja. Al metro també es respirava optimisme: "Avui, encara que sigui un dia remullat, hem de sortir; és molt especial", deia una usuària.

Els llibreters han protegit els llibres amb plàstics

Per a molts autors i editors, Sant Jordi ha començat amb l'esmorzar que ha organitzat l'Ajuntament de Barcelona, sota el paraigua de la Ciutat de la Literatura Unesco, conjuntament amb el Gremi d’Editors de Catalunya, el Gremi de Llibreters, l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (AELC), l’Associació Col·legial d’Escriptors de Catalunya (ACEC), l’Associació d’Editors en Llengua Catalana i el PEN Català, al Palau de la Virreina. Més de 300 autors havien confirmat la seva presència a la cita literària, però quan faltaven pocs minuts per a les 10 del matí no hi havia gaire concurrència. L'alcaldessa de Barcelona ha fet una crida a estimar-se en un moment en què tornen els discursos d'odi: "Barcelona celebra la llibertat, la vida i l'amor", ha dit, i ha recordat que aquest any hi haurà representació catalana a la Fira del Llibre de Buenos Aires.

D22DFD41-18F1-4A32-AAA0-C16B6536A9DE-5668-00000D46FD93F0CB

Després que Colau recordés Jordi Cuixart, Marcel Mauri, portaveu d'Òmnium, ha destacat que "la millor resposta que podem donar és fer encara més gran aquesta jornada tan bonica; receptem que es regalin roses i llibres i que la gent s'estimi molt".

Entre els assistents hi havia l'advocat Gonzalo Boye, que enguany presenta '...Y ahí lo dejo. Crónica de un proceso' (Roca Editorial): "Estic molt més interessat en els comentaris que en els números i les vendes, tot i que és inevitable fixar-se en els rànquings", ha dit l'advocat. I encara ha afegit: "La gent necessita explicacions; a vegades són als llibres i a vegades les hauríem de demanar als polítics".

Loquillo firmant exemplars

L'escriptor Sergi Pàmies és ja un veterà de Sant Jordi: "És un dia únic, estrany i absurd en un bon sentit. Et sents especial i privilegiat, no hi pot estar tothom, aquí. Signo dues vegades al matí i dues a la tarda. El selfi ha baixat aquest any. Potser alguna persona et demana si et pot fer una foto: m'agrada aquesta educació". Pàmies havia signat al llarg del matí uns 50 llibres i recordava que el primer cop que vaig signar va ser el 1987 amb 'T'hauria de caure la cara de vergonya'.

L'editor Josep Cots assegura que les vendes han anat molt bé per Setmana Santa, fins i tot, el dilluns de Pasqua: "La gent surt amb entusiasme i compren llibres, passi el que passi".

El dramaturg i escriptor mallorquí Sebastià Portell, que enguany publica 'Ariel i els cossos', ha assegurat que Sant Jordi "és el dia que venen lectors que no són amics ni coneguts i et donen opinions sinceres i la seva escalfor". Eva Baltasar, que l'any passat va arrasar amb 'Permagel', tornarà a firmar el que va ser el seu primer llibre "amb més il·lusió" perquè espera dedicar-lo a lectors que ja l'hagin llegit.

Mejido a Gómez: "Se'm fa estrany veure't quiet"

Gerard Quintana ha començat a signar a les 11 del matí exemplars del seu primer llibre, 'Entre el cel i la terra'. El líder de Sopa de Cabra estava força eufòric i amb "ganes de contacte amb la gent" perquè la música i l'escriptura són "força solitàries". Risto Mejide, que tenia una llarga cua al davant, i Raúl Gómez, autor de 'Maraton Man', s'han trobat a la Casa del Llibre i els admiradors han començat a xisclar eufòrics. Mejido li ha dit a Gómez. "Se'm fa estrany veure't quiet". Molt a prop, Loquillo també firmava exemplars de 'Chanel, cocaína y Dom Pérignon'. Albert Espinosa també tenia una cua quilomètrica al passeig de Gràcia. Una lectora, l'Anna, assegurava que havia llegit tots els seus llibres perquè "connecta amb la realitat de les persones". Javier Castillo, autor de 'Todo lo que sucedió con Miranda Huff', tenia admiradors fent cua una hora abans de començar a firmar a la parada d'El Corte Inglés de plaça Catalunya.

Virgine Despentes

“Jo soc un dels fidels; des del ‘Quan érem’ no he parat”, li diu un lector a Rafel Nadal, que explica que per Sant Jordi les novetats han de ser “el reclam perquè la gent busqui, remeni i compri llibres clàssics i descobreixi autors nous”.

Joan Benesiu i Marta Orriols signen un al costat de l'altre a La Impossible. Benesiu explica que una lectora entusiasta li ha dit que es parla de la seva novel·la, 'Serem Atlàntida', als Estats Units: "A veure si hi ha sort i em tradueixen!" diu l'escriptor. Marta Orriols ja ha vist com 'Aprendre a parlar amb les plantes' es traduïa a set llengües. A finals de maig viatja a Amsterdam a presentar la traducció neerlandesa i aviat sortirà en italià. Una lectora que s'ha apropat fins l'escriptora de Sabadell i li diu que retrata molt bé la sala de neonatologia d'una clínica. Hi va tenir el fill ingressat fa un any i mig, quan va néixer.

Eric Vuillard

L'escriptor francès Éric Vuillard, que va guanyar el premi Goncourt 2017 amb 'L'ordre del dia', una novel·la sobre l'arribada al poder d'Adolf Hitler i el suport sense fissures dels industrials alemanys a la maquinària de guerra nazi, debuta aquest Sant Jordi. Els lectors li porten exemplars de 'L'ordre del dia' i '14 de juliol'. Vuillard recorda que al llibre 'Viatge al fons de la nit' de Céline -on el protagonista decideix desertar durant la I Guerra Mundial- explica que els francesos es passen el dia fent al cafè al bar: "Els catalans també!" diu l'autor.

Ray Loriga entre 'influencers'

A Ray Loriga li ha tocat firmar entre 'influencers': els poetes 'instagramers' Marwan i Albanta San Román. Marwan ha venut 100.000 exemplars dels seus llibres de poemes. Aquest matí, a les 12 del migdia, tenia unes 40 persones de cua. Loriga ha signat tres llibres i diu que estar entre 'influencers' li va bé: 'A ver si se me pega algo'.

Llibres protegits amb plàstics

Aquest és el primer Sant Jordi de la poeta, novel·lista i editora Luna Miguel, que acaba de publicar 'El funeral de Lolita': “A les poetes no ens fan gaire cas fins que publiquem una novel·la”. De tant en tant, fica la mà dins la bossa i treu galetes de te matxa. “És que no he pogut esmorzar”.

L'escriptor moçambiquès Mia Couto, que ha sigut el pregoner d'aquest Sant Jordi, explicava que va voler venir a Barcelona per celebrar el Sant Jordi perquè l'hi havia recomanat ferventment l'escriptor José Eduardo Agualusa, que l'any passat hi va ser firmant 'Teoria general de l'oblit'.

Toni Soler, que firmava exemplars d''El tumor', tenia al capdavant de la cua una mare i el seu fill, el Pol. "Avui ha fet campana perquè ens firmis el llibre", ha dit la mare.

Polítics en campanya

Cayetana Álvarez de Toledo firmant exemplars de la Constitució

Els polítics, en plena campanya electoral, també s'han passejat entre les paradetes de Sant Jordi. Meritxell Batet i Miquel Iceta han recorregut el passeig de Gràcia i han conversat amb els vianants que els desitjaven sort. Jaume Collboni, que presentava 'Imaginem Barcelona', explicava que se sentia una mica estrany a l'altra banda, perquè estava més acostumat a passejar. Tots els partits polítics tenien la seva paradeta, i, per exemple, Ciutadans oferia roses taronges. A la carpa del PP, Cayetana firmava exemplars de la Constitució, amb l'argument que "és la pau civil" i "el millor que ha fet Espanya en els últims 40 anys", i Manuel Valls esperava que algú li demanés una firma i explicava que la decisió de presentar-se com a candidat la va prendre el Sant Jordi de l'any passat, tot passejant per la ciutat.

Les roses taronges de Ciutadans

Hi ha llibreters a qui els agrada anar a contracorrent. Dioni Porta, copropietari de la llibreria Obaga, que va obrir el setembre de l'any passat, explicava que havien intentat no comprar massa llibres perquè els volien vendre estrictament novetats. Porta ja tenia la parada de llibres muntada a les sis del matí i, després de sis mesos de vida de la llibreria, feia aquesta valoració: "En aquest temps hem fidelitzat molts clients del barri. Hi ha lectors excepcionals, tant per la quantitat com per la qualitat del que llegeixen. Si aconseguim relacions profundes com aquestes vol dir que Obaga està arrelant bé al barri".

Els concerts a l'Antiga Fàbrica Estrella Damm

Els concerts a l’Antiga Fàbrica Estrella Damm estan pràcticament plens des de les 12 h. Aquest migdia, Oques Grasses estaven fent la prova de so del concert que començava a les 17,00 i, tenien tant de públic, que han decidit regalar un extra a les proves de so i han fet una versió acústica d’’Umbrella’, de Rihanna. Al llarg de tot el dia es faran una trentena de concerts i els encarregats de tancar seran Lax’n’Busto i Roba Estesa.

Avui, a través de la xarxa, són molts els que s'han solidaritzat amb la llibreria Al·lots, que ha patit un robatori just poques hores abans de Sant Jordi:

La llibretera d'Al·lots, Paula Jarrín, ha explicat que van entrar a robar la matinada de diumenge i es van emportar el "canvi" que tenien preparat per Sant Jordi: “El més important és que hem pogut obrir perquè els llibres no els han tocat; ha estat un gran ensurt però estem molt contents per tot el suport veïnal (ens han portat pastissos) i per tota la gent que ens ha recolzat a les xarxes”

Hi ha 1.000 parades de llibres i 4.000 de roses només a Barcelona.

stats