Llegim 05/09/2015

Una programació hiperactiva i per a tothom

6 min

PREMIAR UNA TRAJECTÒRIA

El premi Trajectòria s’atorga anualment des del 1997 amb la vocació de distingir un escriptor, editor o periodista que hagi tingut un paper destacat i sostingut a favor de la cultura catalana. L’han rebut, entre d’altres, Josep Maria Espinàs, Quim Monzó, Maria Barbal i Carme Riera. Aquest any el Trajectòria ha reconegut per primera vegada dos noms: Lluís Bonada, periodista d’ El Temps i especialista en l’obra de Josep Pla, i Rosa Maria Piñol, que entre l’any 1983 i el 2010 es va especialitzar en literatura catalana des de les pàgines de La Vanguardia. Tots dos rebran el premi i conversaran sobre periodisme cultural -anunciant, potser, algun dels seus plans de futur- el dia 10 de setembre, a les 19 h, a la Plaça de la Paraula.

L’ANY DE LES BIBLIOTEQUES

Coincidint amb el centenari de la inauguració de la primera biblioteca de la Mancomunitat, s’han programat diversos actes que les reivindicaran explícitament, tots el dia 8 i a la Plaça del Llibre: La biblioteca protagonista, amb la presentacióde quatre novetats editorials (12.15 h), la presentació del projecte Llibre Digital #Decapçalera (18.30 h) i una repassada a les tres primeres dècades d’història de les biblioteques catalanes (19.45 h).

BARCELONA, UN BON ESCENARI LITERARI?

La presència de la capital catalana en novel·les, contes i poemes té segles de tradició. Aquesta tarda hi haurà tres taules rodones a l’escenari Plaça del Llibre en què es debatran les particularitats de la literatura escrita sobre Barcelona. Matthew Tree i Monika Zgustova (17 h) parlaran de com apareix la ciutat als seus llibres i d’algunes de les mirades estrangeres que s’hi han projectat. David Castillo i Joan Margarit (18 h) repassaran quins poetes s’han ocupat de Barcelona i oferiran un recital. Albert Forns i Jordi Puntí exposaran com apareix la ciutat a les seves novel·les i quins altres autors tenen presents quan escriuen ficció que s’hi ambienta (19 h).

LA DIADA TAMBÉ ES POT VIURE PER ESCRIT

Un dels blocs temàtics amb més activitats de la Setmana és el de l’11 de setembre. Aquest any s’hi presentarà el llibre d’humor La Constitució segons Benegre.cat (12 h, Plaça de l’Escriptura), Antoni Tortajada i Eloi Vila parlaran de l’assaig El viatge de Companys (12.30h, Plaça de l’Escriptura) i l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana oferirà un tast de diverses novetats al llarg de tot el dia a càrrec dels seus autors: hi haurà, entre molts altres, Oriol Izquierdo llegint Ramon Llull (11.45 h, Plaça de la Paraula); el poeta Víctor Obiols, que ha aplegat la seva obra completa a Sol de lluna ple (12.30 h, Plaça del Llibre), i el professor August Bover (12.45 h, Plaça de la Paraula).

ELS AUTORS FIRMEN

El contacte entre autors i lectors és fonamental, i des de la Setmana del Llibre en són conscients. Per això firmaran els seus llibres, entre molts altres, autors com Xavier Bosch, autor d’ Algú com tu, premi Ramon Llull (avui, 18 h, caseta 32); Xavi Sarrià, que s’ha estrenat com a novel·lista amb Totes les cançons parlen de tu (6 de setembre, 11 h, Plaça del Llibre); Sílvia Soler, autora d’ Un any i mig (6 de setembre, 12 h, caseta 32); Raquel Ricart, guanyadora de l’últim premi Lector de l’Odissea amb Temps de tornar (6 de setembre, 18 h, caseta 41); el poeta i assagista Manuel Forcano (8 de setembre, 19 h, caseta 24), i Mossèn Ballarín, que amb 95 anys presenta nou llibre de memòries, publicat per Efadós (12 de setembre, 19 h, caseta 7).

L’ART DEL CONTACONTES

Entre les activitats més seguides per nens i nenes hi ha la lectura de contes. Aquest any n’hi ha una trentena llarga de programades, entre les quals hi ha El Miquel sobre l’asfalt, a càrrec de Titelles Marduix (5 de setembre, 12 h); T’explicarem qui és Ramon Llull, per part de la Companyia Peus Grossos (8 de setembre, 18.45 h), i Les aventures del Petit Pelut, d’ Alba José (9 de setembre, 17.30 h). Totes es faran a la Plaça de les Biblioteques.

EL MATÍ DE LES TRADUCCIONS

A més de portar diversos autors internacionals, la Setmana vol potenciar la lectura de traduccions dedicant-hi tot el matí d’avui, durant el qual Anna Casassas parlarà d’ Apunts inútils, de Virgilio Giotti (11 h), i Maria Bohigas i Marc Colell explicaran l’experiència d’haver traduït Marguerite Duras a Moderato cantabile i La tarda del senyor Andesmas, respectivament (11.30 h). Els dos actes es faran a la Plaça de l’Escriptura.

HOMENATGES A GRANS NOMS

La poeta Montserrat Abelló va morir durant la Setmana del Llibre de l’any passat. Acompanyat de Laura Borràs i Mireia Bofill Abelló, Xavier Montoliu presentarà la biografia de la poeta, El miracle és viure (9 de setembre, 17 h, Plaça de la Paraula). Un altre autor desaparegut recentment, Francesc Garriga i Barata, serà homenatjat per Ester Andorrà, Pau Vadell i Jaume C. Pons Alorda a partir d’un recital (5 de setembre, 20 h, Plaça del Llibre). Jaume Perich, que va ser un dels humoristes gràfics més importants entre la dècada dels 70 i la dels 90, serà reivindicat una vegada més per Raquel Perich i Jaume Capdevila, autors d’ El Perich sense caducitat (7 de setembre, 20 h, Plaça del Llibre).

UNS DIES EN QUÈ ELS VERSOS TAMBÉ COMPTEN

La poesia es llegeix, però és als recitals on aconsegueix un valor afegit especial. Pere Gomila, Francesc Florit i Bep Joan Casasnovas oferiran una mostra de la vitalitat de la poesia menorquina contemporània (6 de setembre, 13 h). Celdoni Fonoll, Lloll Beltran i Isaac Fonoll presentaran Haikús del Parc Güell (6 de setembre, 20 h). El PEN català organitza Tres veus de la Mediterrània, amb Bassem an-Nabrís, Salem Zenia, Raffaella Salierno i els seus traductors (8 de setembre, 20.15 h). Un altre recital destacat serà el de Blanca Llum Vidal, que se centrarà en Punyetera flor i Homes i ocells (12 de setembre, 19.30 h). Tots tindran lloc a l’escenari Plaça de l’Escriptura.

RUTES LITERÀRIES PER DONAR I PER VENDRE

Aquest any La Setmana se suma al suport a la candidatura de Barcelona, ciutat de la literatura, que es presenta a la Xarxa de Ciutats Creatives Unesco, i amplia així l’oferta d’itineraris literaris que com és habitual programen cada any. Aquest any se n’han organitzat un total de 29, a un preu de 9 euros per ruta. L’oferta és molt àmplia, des d’un recorregut per la Barcelona satírica a una passejada pels edificis modernistes del Casc Antic, passant per la descoberta de la Barcelona jueva -per part de Manuel Forcano- i de la ciutat maçònica -a càrrec de Xavi Casinos-, un itinerari pels escenaris de la resistència catalana durant el setge de 1714 i fins i tot una ruta per Collserola només apta per a runners.

RECOMANAR LLIBRES A TRAVÉS DE LA XARXA

Dos dels fenòmens recents que ajuden a crear nous lectors són els blogs i els booktubers, que recomanen llibres a través de crítiques a les seves pàgines personals o per YouTube. El dia 12 de setembre hi ha programat a la Plaça de l’Escriptura el Matí dels joves, durant el qual hi haurà una trobada entre l’escriptor i traductor Yannick Garcia i la jove booktuber Marta Botet i Borràs, que parlaran de la novel·la Diari del tot verídic d’un indi a mitja jornada, de Sherman Alexie (12.15 h); Sebastià Bennasar presentarà un dels seus últims llibres, Cants de sirena negra (12.45 h) i, finalment, hi haurà una trobada i foto de família amb els principals bloguers i booktubers catalans de literatura juvenil (13.15 h).

Destruir la ciutat Eixample. 12 de setembre, 11.30 h

A la ronda Universitat començarà la passejada que portarà els lectors pels escenaris principals de la Barcelona que Guillem Martí ha rescatat a la seva primera novel·la. La ruta passarà per l’Hotel Colon, la plaça de Sant Felip Neri -per parlar dels bombardejos-, la plaça Sant Jaume -on treballa el protagonista de la novel·la, Miquel Serra i Pàmies-, la Fonda España -que es va convertir en hospital durant la Guerra Civil- i la llibreria de la CNT del carrer Joaquín Costa i acabarà al Refugi 307 del Poble-sec. Cremeu Barcelona! (Columna) narra els dies previs a l’entrada de les tropes franquistes a la capital catalana i va ser un dels èxits de l’últim Sant Jordi.

La Barcelona del mar El Gòtic i la Barceloneta. 11 de setembre, 11 h

Amb la ruta basada en El barri del sorral (Ediciones B), Begoña García va aconseguir esgotar les reserves l’any passat. L’autora repeteix aquest 2015: sortint de la caseta d’informació de la Setmana, l’expedició baixarà fins al pla de Palau, on hi havia el Portal del Mar -que li permet explicar com era el port des de l’Edat Mitjana fins a l’inici de la construcció de la Barceloneta, que es va començar a aixecar el 1751, la data d’inici de la novel·la-, passa pel carrer Ginebra, l’església de Sant Miquel del Port i el carrer Sant Carles -on hi havia l’antiga Casa del Porró- i arriba fins a la placa que recorda el Somorrostro: hi va haver barraques entre el segle XVIII i el XX.

Els secrets de la Inquisició Ciutat Vella. 12 de setembre, 18 h

¿Com era la Barcelona del segle XVI i què hi feia la Inquisició? Maria Nunes condueix una ruta basada en La trampa, una novel·la de Teresa Juvé publicada per Meteora i protagonitzada per Jaume Plagumà, Portantveus del Rei. Arrencarà al número 39 del Portal de l’Àngel, i des d’allà passarà per l’església de Santa Anna, l’actual seu del Museu Marès -antic palau de la Inquisició-, la plaça del Rei, l’antic convent de Santa Caterina -les restes arqueològiques que hi ha al mercat de Santa Caterina- i La Seca. Al final de la ruta es tornarà fins a la Setmana, on l’autora, de 94 anys, parlarà amb els lectors i firmarà exemplars.

stats