Llegim 01/02/2014

A les entranyes de la Via Catalana

Marc Colomer
2 min

"Fa més de dues dècades que Josep Maria Virgili arrossega una idea. No se la pot treure del cap des que, un llunyà agost del 1989, va quedar impactat per la notícia d'una cadena humana que va unir les tres repúbliques bàltiques: Estònia, Letònia i Lituània". Era el 2011, i Virgili considerava que Catalunya ja estava socialment madura per emular la gesta que va esdevenir l'avantsala de la independència per a les tres repúbliques bàltiques. El seu ha estat un clam en el desert durant dues dècades. Fins que l'Onze de Setembre del 2013, 1,6 milions de persones unien els 400 quilòmetres de litoral català agafats de la mà per reclamar la independència política del país.

La batalla incansable de Virgili per fer realitat a Catalunya el que 20 anys abans havia vist a Estònia, Letònia i Lituània forma ara ja part de les interioritats del camí que va conduir a la mobilització sobiranista més gran de la història de Catalunya. Interioritats que relaten amb tot detall els periodistes Anna Rosenfeld i Joan Serra en el llibre 17:14 L'hora del poble (editat per Ara Llibres i l'Assemblea Nacional Catalana).

Testimoni privilegiat

Els dos autors, responsables de premsa i comunicació de l'ANC, ofereixen un testimoni privilegiat de les entranyes organitzatives de la mobilització logísticament més complexa i políticament més potent que ha impulsat mai el sobiranisme català. Inclòs l'intent per sumar-hi Bruce Springsteen.

El volum, que inclou el DVD de la Via Catalana, mostra des de dins i al llarg de més de 200 pàgines com es va gestar la Via Catalana, que van fer possible més de 30.000 voluntaris i que va mobilitzar més d'un miler de periodistes, 800 fotògrafs, 24 ultralleugers i que va tenir fins a 120 clons a petita escala en desenes de països del món. L'obra de Rosenfeld i Serra inclou pròlegs de la presidenta de l'ANC, Carme Forcadell, i els coordinadors de la Via Ferran Civit i Ignasi Termes.

stats