Llegim 03/01/2015

Què llegirem abans de Sant Jordi?

Jordi Nopca
6 min
Què llegirem abans de Sant Jordi?

Quan comença l’any, les editorials ja tenen preparat l’arsenal de novetats que arribaran els pròxims tres mesos. El compte enrere per Sant Jordi comença amb noves novel·les de Ferran Torrent, James Ellroy, Paolo Giordano, Marilynne Robinson, David Grossman i Sílvia Soler. Entre les commemoracions que tindran una nombrosa aportació bibliogràfica hi ha el 70è aniversari de la fi de la Segona Guerra Mundial -i de l’alliberament del camp d’extermini d’Auschwitz-, els 40 anys de la mort de Franco, el centenari del naixement del premi Nobel de literatura Saul Bellow i el cinquè centenari de santa Teresa de Jesús.

Explicar el present

De Ferran Torrent a Albert Espinosa

A Un dinar un dia qualsevol (Columna), Ferran Torrent torna a emprendre una dissecció directa i inclement de la societat valenciana actual a partir d’un periodista freelance que vol escriure un article sobre la crisi del València mentre localitzen el cadàver d’un jove magrebí en un abocador. La dona immòbil, novel·la pòstuma de Joan Barril, reconstrueix la personalitat d’una dona que ha patit un accident domèstic a partir de quatre homes que hi han tingut relacions sentimentals: un polític d’èxit, un reconegut pianista, un home de finances i un metge compromès. Negre i plata (Edicions 62 / Salamandra), de Paolo Giordano, explica la relació d’una jove parella -ella té un fill d’una parella anterior- amb la seva minyona, la Babette, i Un any i mig (Columna), nova novel·la de Sílvia Soler, observa la vida d’una família contemporània, amb uns pares acabats de jubilar i quatre germans, tres dels quals, per motius diversos, han de marxar de casa a buscar-se la vida. El gran és arquitecte i viu al Canadà; la segona, cuinera, viu a París; la tercera, oceanògrafa, viu a Mallorca, i el més jove, surfista, és l’únic que s’ha quedat amb els pares.

També el present -en aquest cas, la corrupció urbanística a Mallorca- és el punt de partida de la nova novel·la de Guillem Frontera, Sicília sense morts (Club Editor). I Albert Espinosa publicarà al març El món blau. Estima el teu caos (Rosa dels Vents), en què ficció i autoajuda avancen de bracet.

Un bocí del passat De la relectura de ‘La sireneta’ al ‘Gran cabaret’ de Grossman

Edicions 62 publicarà una edició commemorativa de Te deix, amor, la mar com a penyora, de Carme Riera -amb motiu del 40è aniversari-, i donarà a conèixer l’actualització de La sireneta que ha escrit l’autora mallorquina: La veu de la sirena inclourà la versió original, de Hans Christian Andersen, traduïda per Josep Carner, i il·lustracions d’Helena Pérez.

Les mirades al passat seran molt nombroses i d’ambició diversa, des de Perfidia, de James Ellroy, amb què l’autor comença un nou quartet de novel·les ambientat a Los Angeles (l’autor visitarà Barcelona a l’abril), fins a Lila, de Marilynne Robinson (Edicions de 1984 / Galaxia Gutenberg), una novel·la ambientada en un petit poble d’Iowa a la dècada dels 50 que ha entrat a la majoria de llistes del millor de l’any de la premsa nord-americana. La postmodernitat atemporal de Liudmila Petruixévskaia deixarà de ser inèdita en català gràcies a Edicions del Periscopi, que en publica Hi havia una vegada una noia que va seduir el marit de la seva germana, i ell es va matar. Edicions de 1984 s’atrevirà amb un altre tòtem de la narrativa breu que fins ara no es podia llegir en català, Lydia Davis, amb Ni puc ni vull.

David Grossman -que visitarà Barcelona al març, durant el festival Kosmopolis- viatja fins al passat d’un jutge jubilat a partir de l’actuació sarcàstica d’un excompany d’escola a Gran cabaret (Edicions 62 / Lumen). També torna Sebastià Alzamora, que a La malcontenta (Proa) remunta fins al 1829 per explicar la història d’una jove que es decideix a venjar l’execució del seu company, Joan Durí, un bandoler mític que havia atemorit tota la zona sud de Mallorca.

A Sin ti no hay nosotros, Suki Kim (Blackie Books) recorda els anys que va fer de professora d’anglès a Pyongyang als fills de les elits del règim nord-coreà.

Noms de capçalera

Dickens, Bellow, Rusiñol, Perucho i santa Teresa de Jesús

El 2015 se celebrarà el cinquè centenari del naixement de santa Teresa de Jesús, i entre els llibres que se’n recuperaran destaquen les seves memòries, El libro de la vida (Lumen). Coincidint també amb una efemèride important, els cent anys del naixement de Saul Bellow, Viena en publicarà una novel·la inèdita en català, La víctima, mentre continuarà A la recerca del temps perdut, de Marcel Proust, amb El cantó de Guermantes II. L’Avenç recuperarà el clàssic humorístic La “niña gorda”, de Santiago Rusiñol, i “la novel·la més venuda de tots els temps”, Història de dues ciutats, de Charles Dickens. Adesiara s’atrevirà amb El sotstinent susdit, de Iuri Tiniànov, i amb Poemes priapeus, una repassada exhaustiva de l’obscenitat durant l’Imperi Romà. Club Editor rescatarà Un film (3.000 metres), de Víctor Català. Alba publicarà el segon volum de Pioneros de la ciencia-ficción rusa i Acantilado publicarà els dietaris de Moscou de Marina Tsvietàieva, Indicios terrestres. Edicions de 1984 llançarà, en un únic volum, la poesia completa d’un altre rus il·lustre, Óssip Mandelstam.

Pensar per escrit

Jaume Cabré reflexiona sobre la creació literària i la lectura

Uns dels textos de no-ficció que més soroll farà serà Les incerteses, de Jaume Cabré (Proa/Destino), en què l’autor de Jo confesso “reflexiona sobre el fet d’escriure, de llegir, de crear, de viure obert al misteri de la vida i del món”. La col·lecció d’assaig d’Ara Llibres es fixarà, entre altres temes, en la dictadura franquista i en les biblioteques. Serà a Fumar-se el franquisme, de Francesc Canosa, i Lletraferides. 100 anys de bibliotecàries a Catalunya, d’Assumpta Montellà. Norman Manea recordarà l’alliberament d’Auschwitz a La quinta imposibilidad (Galaxia Gutenberg), i Julián Casanova donarà a conèixer el seu últim estudi, 40 años con Franco (Crítica). La Segona Guerra Mundial serà evocada a partir de les cròniques que va escriure Augusto Assía des de Londres a Cuando yunque, yunque. Cuando martillo, martillo (Libros del Asteroide).

El professor Josep Maria Esquirol defensarà la filosofia de la proximitat a La resistencia íntima, i el francès Yves Michaud mostrarà a El nuevo lujo (Taurus) per què en plena crisi els articles més cars continuen venent-se tant o més que fa uns anys.

I després de Sant Jordi...

Sánchez Piñol recupera Martí Zuviría, protagonista de ‘Victus’

Vae Victus, d’Albert Sánchez Piñol, recupera Martí Zuviría, que aquesta vegada viurà una guerra americana i una altra d’europea. El publicarà La Campana, tot i que encara no s’ha concretat si serà al juny o al setembre. A la tardor arribarà El reialme, d’Emmanuel Carrère, i La zona d’interès, de Martin Amis, totes dues a Anagrama.

LLIBRES QUE ARRIBEN AMB PREMI

Laura Serra

Joan Carreras, Hilari de Cara i Mercè Cuartiella van guanyar a finals de desembre tres dels premis literaris importants que seran publicats aquest 2015. Amb L’àguila negra, que explica la història d’un metge estomatòleg barceloní que viu dues històries d’amor, Carreras va guanyar el Sant Jordi de novel·la. El Mercè Rodoreda va apostar per les situacions quotidianes que Mercè Cuartiella presenta a Gent que tu coneixes. Hilari de Cara, que tot just acaba de publicar Carrer d’Artà a Lleonard Muntaner, reivindica a Refraccions -premi Carles Riba de poesia- que les “coses oblidades de tan vistes, soterrades en un oceà d’indiferència, es manifestin i visquin de forma rotunda”. Els tres llibres arribaran al febrer, igual que les obres guanyadores dels premis Josep Pla, Nadal, Ramon Llull i el Crims de Tinta, que es faran públics al gener.

Aquests no són, però, els únics autors que han sigut reconeguts per guardons literaris. Les novel·les de Jorge Zepeda i Pilar Eyre -guanyadora i finalista del Planeta- ja es poden trobar a les llibreries des de finals de novembre, però l’impuls del Planeta arribarà fins a Sant Jordi. Far West gitano, l’última novel·la de Ramon Erra, que ha aconseguit el Marian Vayreda, arribarà al febrer amb la història d’un gitano que es proposa recuperar la vida nòmada i tradicional dels manouche, que és el clan o la subètnia a què pertany. Una mica més endavant, al març, L’Altra publicarà Puja a casa, llibre amb què Jordi Nopca -periodista de l’ARA i coordinador d’aquest suplement- ha guanyat l’última edició del premi Documenta: deu relats en què les relacions de parella són portades a l’extrem, amb protagonistes com una dependenta del Bulevard Rosa, un perruquer de gossos i un venedor de cafeteres obsessionat amb l’autor Peter Stamm.

stats