Llegim 14/09/2013

Preservar i difondre el llegat de Verdaguer

Jordi Nopca
2 min

La Fundació Jacint Verdaguer, la Societat Verdaguer i la Càtedra d'Estudis Literaris de la Universitat de Vic, acompanyats per professionals del camp editorial i estudiosos de l'obra del poeta, han sumat forces per crear Verdaguer Edicions, que va ser presentada ahir a la Setmana del Llibre en Català. Fins a aquest diumenge, la fira ocupa l'avinguda de la Catedral de Barcelona.

"Verdaguer ha estat i encara és una de les figures més representatives de la cultura catalana", explicava Carme Torrents, presidenta de la Fundació Verdaguer. Ramon Pinyol, director de la Càtedra d'Estudis de la Universitat de Vic, remarcava la projecció internacional de l'autor de L'Atlàntida , al mateix temps que recordava que "és el primer clàssic modern de la literatura catalana".

En paraules d'un dels estudiosos de l'autor, Narcís Garolera -que fa tot just un any publicava el recull d'assajos De Verdaguer a Ferrater (Angle)-, el poeta "va deixar de ser la veu d'una nació, que havia assumit a Canigó , per ser modern -o antimodern, segons com es miri-: en llibres com Flors del Calvari i Al cel és subjectiu, parla d'ell i de la seva situació personal". Hi ha una distància evident entre l'èpica de versos com "Abans que el comte mòria, / pugem, pugem al cim de Canigó, / amb lo signe sagrat de la victòria / a coronar lo front del Rosselló" i el recolliment del tram final de la seva obra, present en poemes com Caminant , musicat per Roger Mas a Les cançons tel·lúriques : "Mig segle fa que pel món / vaig, camina que camina, / per escabrós viarany / vora el gran riu de la vida. / Veig anar i veig venir / les ones rodoladisses:/ les que vénen duen flors / i alguna fulla marcida, / mes les ones que se'n van / totes s'enduen ruïnes. / De les que em vénen damunt / quina vindrà per les mies?"

En paper i en format digital

Les dues línies d'edició del nou projecte són l'Obra Completa i Univers Verdaguer. En el cas de la primera col·lecció, es presentaran volums amb "el text establert i anotat per acreditats estudiosos de la Societat Verdaguer -tal com va recordar Carme Torrents-. A la línia Univers Verdaguer s'oferiran noves mirades sobre l'autor per demostrar que encara interpel·la els seus lectors". En totes dues col·leccions hi haurà, segons Ramon Pinyol, "des de les edicions didàctiques i per a un públic general fins a les edicions erudites". Seran publicades en paper i en versió digital.

L'obra de Jacint Verdaguer, nascut a Folgueroles l'any 1845, va arrencar amb força amb llibres com L'Atlàntida (1877) i Idil·lis i cants místics (1879). Canigó (1886) i Pàtria (1888) precedeixen una segona etapa creativa que inclou Flors del Calvari. Llibre de consols (1895), Al cel (1905) i Perles del 'Llibre d'Amic i Amat' d'en Ramon Llull ( 1908). En prosa, destaca Dietari d'un pelegrí a Terra Santa (1888) i la col·lecció d'articles En defensa pròpia (1895), escrits després que li fos prohibit celebrar missa i fer qualsevol activitat sacerdotal. Jacint Verdaguer va morir a Vallvidrera el 10 de juny del 1902, i va ser acomiadat multitudinàriament a Montjuïc. La Fundació Verdaguer farà tornar a les llibreries el seu llegat literari.

stats