Cultura
Llegim 13/06/2015

Vargas Llosa: "Una part de la novel·la contemporània degrada la tradicional"

El premi Nobel de literatura ha reclamat a Alacant que "cal defensar la importància de la novel·la en la formació del ciutadà, si volem democràcies amb ciutadans que no es deixin manipular"

Efe
2 min
Mario Vargas Llosa

AlacantEl premi Nobel de literatura Mario Vargas Llosa ha considerat que "una part de la novel·la contemporània degrada la tradicional i clàssica" quan proposa "ser passatgera, atractiva i només entretenir". Així s'ha expressat durant la seva participació en el cicle 'Converses a l'Adda' amb l'escriptor Javier Cercas i que s'ha celebrat a l'Auditori de la Diputació d'Alacant amb una assistència d'unes 1.000 persones. D'aquesta manera, ha lamentat que tot i això, aquests escrits siguin capaços "d'arribar a un públic molt més gran com a best sellers".

Tant Vargas Llosa com Cercas han coincidit que les bones novel·les són aquelles que promouen la rebel·lia dels lectors i que els formen i els fa crítics amb la societat en què viuen. "Cal defensar la importància de la novel·la en la formació del ciutadà, si volem democràcies amb ciutadans que no es deixin manipular, que siguin sempre crítics, necessitem que aquesta societat estigui impregnada de bones ficcions", ha ressaltat l'escriptor peruà.

Les bones lectures beneficien a la societat

Per a Vargas Llosa aquesta necessitat no està renyida amb l'entreteniment i es basa moltes vegades en la intuïció de l'escriptor i no tant en la raó. "Les bones lectures beneficien a la societat, però és molt difícil demostrar-ho perquè els seus efectes són invisibles i no immediats", ha assenyalat.

Com a exemple d'aquesta afirmació ha plantejat la censura a la qual els sistemes autoritaris sotmeten a la literatura, cosa que demostra les seves sospites: "és una activitat perillosa per al que pretenen", que no és altra cosa que "imposar una veritat absoluta" .

"Quan tornem de la lectura al món real som molt més crítics que abans davant del món, ens fa veure que no està a l'altura del que hauria de ser" i, aquesta, és "sempre una actitud perillosa per als poders establerts, que intenten convèncer-nos que el món està ben fet", ha prosseguit. Així, ha valorat aquesta actitud crítica com una "de les fonts principals del progrés humà". I ha conclòs: "la literatura no pot ser només un joc".

stats