L'ESCUMA DE LES LLETRES
Llegim 26/10/2013

'In-inde-independència' per la lectura

Lluís A. Baulenas
2 min

EL LLEGIR ET FA PERDRE L'ESCRIURE?

Encara estem impactats pel descobriment d'uns psicòlegs nord-americans que la ficció literària té efectes beneficiosos sobre el cervell (es diuen Emmanuele Castano i David Kidd i ho expliquen resumidament a www.newschool.edu/pres sroom/pressreleases/2013/CastanoKidd.htm ). En vam parlar la setmana passada. Recordem que l'estudi va fer-se sobre un grup d'estudiants voluntaris. No sé si són un grup social prou representatiu. Josep Pla tractava d'immadura qualsevol persona que passats els quaranta anys continués llegint novel·les. El refrany castellà diu: " De los cuarenta p'arriba, no te mojes la barriga ". Són refranys assenyats, sovint incerts, ja clarament passats de moda: a partir dels quaranta, cal posar seny, no arriscar-se al tall de digestió en aigües fredes i, sobretot, segons Pla, res de llegir historietes, sinó biografies, no-ficció en general… (Per cert,i la poesia? L'article esmentat deixa claríssim que es refereix a la prosa. Potser la poesia es deixa a part perquè directament es considera una bella art per ella mateixa, com la música…)

Deixem-nos de badocades d'una vegada i anem al fons de l'assumpte. I aquest fons és molt profund perquè, tal com va el món avui en dia, la qüestió ja no és que llegir ficció literària ens faci més savis, sinó que el simple fet de llegir ens fa més persones. En un món com l'actual, on la famosa globalització arriba fins al racó més petit de casa nostra, la defensa davant la penetració exterior contínua d'informació, no volguda, pretesament imparcial, és molt difícil. Les notícies del món, en una societat com l'espanyola -i la catalana també!- entren massivament per la televisió. En depenem i no ens n'adonem. Cada cop hi ha menys espai per a qualsevol activitat particular que impliqui una certa introspecció, un retrobament amb un mateix. Es defuig la solitud, no se suporta.

LLEGIR ET FA INDEPENDENT

Per tant, la qüestió és que cal fomentar la lectura, sigui ficció o no, per aconseguir aturar el procés d'estupidització progressiu que ens encercla. Agraïm molt els estudis com l'esmentat. I que prestigioses revistes com Science se'n facin ressò. Però ara per ara la lectura, simplement la lectura, és un element potencialment revolucionari precisament perquè afavoreix la formació de criteri de l'individu. El fet de llegir et dóna el màxim poder: ningú no et pot discutir l'opinió sobre la lectura que acabes de fer. És teva, subjectiva, elaborada per tots els mecanismes del teu cervell, de la teva sensibilitat, de la teva experiència vital.

A diferència del cinema o del teatre, on comparteixes exactament el mateix amb altres persones, la lectura t'ofereix una representació a porta tancada només per a tu. Sigui en paper o en suport digital, és un privilegi que has de ser capaç d'assumir, d'agrair, de gaudir i, sobretot, de promocionar. La setmana passada dèiem que la literatura de qualitat -de ficció o no- és art. Saber gaudir de l'art, sens dubte, et fa més savi. Igual que la lectura et fa independent. Una altra cosa és que siguem capaços d'assumir aquesta saviesa. O aquesta independència (de l'altra, ja se'n parla prou).

stats