ARA Llegim
Llegim 17/11/2014

Claudio Magris: "Formar part d'Espanya no perjudica la identitat catalana"

Per a l'escriptor de Trieste, un dels pitjors mals de l'Europa "feble" són "els nacionalismes i els micronacionalismes". Magris afirma que estima "les unions, no les escissions"

Efe
2 min

MadridL'escriptor italià Claudio Magris, una de les veus europees més importants que considera que un dels mals d'Europa són "els nacionalismes", diu que el fet que Catalunya formi part d'Espanya no perjudica la identitat catalana.

"És veritat que Catalunya és un cas especial per la seva peculiaritat històrica, lingüística i cultural, per si mateixa; no és una regió menys digna de ser independent del que ho és Bèlgica o la mateixa Espanya", ha explicat a Madrid aquest dilluns. I ha afegit: "No crec que la pertinença a Espanya, òbviament, des del ple respecte a les autonomies de tota mena, perjudiqui la identitat catalana", recalca l'escriptor.

L'autor d''El Danubi' adverteix sobre el perill que "concentrant-se en si mateixa danyi l'autenticitat, la grandesa de la pròpia identitat, que pot convertir-se en una cosa perillosa o ridícula si es pensa massa".

Identitats amb moltes cares

Magris, que acaba de publicar en català 'Il·lacions al voltant d'un sabre' (Edicions de 1984) i en castellà 'El conde y otros relatos' (Sexto Piso), il·lustra els seus arguments amb un exemple. "Un savi italià que va ser ambaixador, Roberto Toscano, va escriure que no hauria de dir-se 'la identitat', sinó 'les identitats', perquè cada un de nosaltres no en té només una. Hi ha la identitat nacional –continua–, que no ha de ser la més important (jo combrego més amb un liberal de Guadalajara que amb un feixista de Trieste), la cultural, la lingüística, la sexual, la religiosa, etcètera".

També ha dit que "les identitats no poden ser fotografiades, sinó filmades perquè no són una realitat quieta, fixa i immutable, sinó que sempre estan en moviment". Per a Magris, un dels pitjors mals d'aquesta Europa "feble" són els "nacionalismes i micronacionalismes". "Estimo les unions, no les escissions", ha afegit com a conclusió.

stats